Česko drží počet nakažených pod stovkou. Epidemiolog Prymula pro ŽvČ: Situace je stabilní, výrazně horší to bude na podzim

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 30. 5. 2020

Během pátku přibylo v Česku dalších 56 potvrzených případů nákazy koronavirem. Pátek zároveň patřil ke dnům, kdy nikdo na COVID-19 nezemřel. Denní přírůstky nakažených se dlouhodobě pod stovkou. Celkem bylo v zemi od začátku epidemie zjištěno 9200 nemocných, z toho přes 70 procent z nich se už vyléčilo. Epidemiolog Roman Prymula pro Život v Česku uvedl, že situace se výrazně zhorší s podzimem.

"V Brazílii nebo Spojených státech to bují. Tady se to povedlo ve společnosti minimalizovat. Bez těch ohnisek jako je Důl Darkov a další je výskyt malý," odpovídá Prymula na dotaz, zda může v šíření epidemie hrát roli počasí.

Sám si stabilní nárůst nakažených, který je dlouhodobě pod stovkou, vysvětluje výraznými restrikcemi. "Teď tady byla uplatněna řada opatření, takže se to stlačilo na minimum. Ten nárůst je pozvolný, ale ne dramatický. Čísla jsou malá a nejde o nic dramatického. Situace je poměrně stabilní," pokračoval Prymula.

Situace bude horší

Uznávaný epidemiolog podotkl, že pokud je klidový stav aktuálně, nemusí být pořád. Právě na podzim je vysoký výskyt respiračních onemocnění. "Lidi zapomněli, co bylo před dvěma měsíci. Sezónnost potvrzena u koronaviru nebyla a aktuálně hraje roli, že lidé jsou více venku, což je lepší, než když jsou v uzavřených prostorech jako jsou kanceláře či hospody. Situace na podzim bude podle mě výrazně horší," dodal pro ŽvČ Roman Prymula.

U většiny infikovaných má aktuálně nemoc COVID-19 mírný průběh. Nemocniční péči nyní potřebuje 134 nakažených, z toho 18 je v těžkém stavu.

V květnu až na výjimky přibývají v Česku denně desítky případů, tento týden méně než 60. V pondělí laboratoře potvrdily 47 nakažených, v úterý 48, ve středu 36, poslední dva dny přibylo shodně přes 50 případů nemoci.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.