fb pixel Minneapolis v plamenech: Ministerstvo obrany posílá do města armádu, protesty nabírají na síle – G.cz
Vyhledávání

Minneapolis v plamenech: Ministerstvo obrany posílá do města armádu, protesty nabírají na síle

+ DALŠÍ 1 FOTKA + DALŠÍ 2 FOTKY

Po celém území Spojených států momentálně probíhají intenzivní protesty proti policejní brutalitě jako odpověď na zabití Afroameričana George Floyda jedním z policistů. Ačkoli byl v Minneapolis na včerejší noc vyhlášen zákaz vycházení, protestující se z ulic nestáhli. Americké ministerstvo obrany v odpovědi na násilné protesty a rabování povolalo do hořícího města armádu, tak jak varoval prezident Donald Trump na svém twitteru.

Jan Fiedler
Jan Fiedler 30.5.2020, 14:15

"Black lives matter"

Rok 2020 asi opravdu nebude rokem klidu a míru. Celou planetu zasáhla pandemie nového koronaviru COVID-19, následovalo zabití Kásima Sulejmáního na mezinárodním letišti a raketový útok Íránu na základny s americkými vojáky. Světem také otřásly zprávy o rozsáhlých požárech v Austrálii a o tragické smrti basketbalisty Kobeho Bryanta. A nyní jsme svědky rozsáhlých protestů, která nabírají na síle, a to po celém území spojených států.

V pondělí 25. května byl na základě udání o placení v samoobsluze padělaným šekem zatčen George Floyd, který na následky brutálního a nepřiměřeného zákroku jednoho z policistů zemřel. Jeden ze čtyř zasahujících policistů totiž Floydovi klečel několik minut na krku, přestože policistovi říkal, že nemůže dýchat a prosil ho, aby jej nezabíjel. Od té doby probíhají na území Spojených států (nejintenzivněji ve státě Minnesota) protesty, které zákrok odsuzují a domáhají se spravedlnosti. Město Minneapolis je v plamenech, hoří minneapolská policejní stanice třetího okrsku i okolní podniky, které se staly mimo jiné cílem rabování. Rabování doprovázejí hesla jako „No justice, no peace!“ (Žádný spravedlnost, žádný mír!).

Zatčen byl i reportér CNN

Teprve v pátek se situaci začala snažit řešit místní policie, která, vyzbrojena zbraněmi s nesmrtícími projektily a slzným plynem, pozatýkala několik lidí. Jedním ze zatčených byl i reportér CNN, kterého policie zatkla přímo v přímém přenosu. Následovalo zatčení i celého štábu s kamerami. Po zásahu guvernéra Tima Walze byl později reportér Omar Jimenez s celým štábem propuštěn. V pátek odpoledne byl zatčen policista Derek Chauvin, který byl tím, kdo klečel Floydovi na krku. Chauvin byl následně obviněn z vraždy a zabití, prokuratura státu Minnesota počítá se vznesením obvinění i proti dalším třem zasahujícím policistům.

Trumpovo varování a Obamova výzva

Prezident Donald Trump se na svém twitterovém účtu vyjádřil proti násilným praktikám protestantů. „Kriminální živly“ v Minneapolisu dle něj zneuctily Floydovu památku, načež pohrozil střelbou: „Právě jsem mluvil s guvernérem Timem Walzem a řekl mu, že za ním pevně stojí armáda. Nastanou-li potíže, převezmeme kontrolu, ale když začne rabování, začne střelba.“ K situaci se vyjádřil také americký exprezident Barack Obama, který protestující vyzval ke klidu, ale zároveň odsoudil odlišný přístup k americkým občanům na základě barvy pleti: „Tohle by v Americe roku 2020 nemělo být ,normální‘. To nesmí být ,normální‘. Pokud chceme naše děti vychovávat v zemi, která žije v souladu se svými ideály, pak můžeme a musíme být lepší.“

Varování prezidenta Donalda Trumpa se nakonec opravdu stalo realitou. Americké ministerstvo obrany totiž povolalo armádu, aby byla připravena zasáhnout v probíhajících protestech ve městě Minneapolis. Pentagon také vydal pokyn, aby vojáci v záloze byli v pohotovosti během 24 hodin (tedy během dneška).

Ačkoli byl v Minneapolisu kvůli obavám z neutuchajících protestů vyhlášen noční zákaz vycházení, protesty i nadále pokračovaly. Zákaz vycházení byl stanoven na dobu mezi páteční dvacátou hodinou a dnešní šestou hodinou ráno (3:00 až 13:00 našeho času), ovšem na televizních záběrech bylo možné pozorovat demonstranty, kteří procházejí ulicemi. Pohybovat venku se přitom mohou pouze pracovníci záchranných složek, bezdomovci a lidé prchající před nebezpečím. Porušení zákazu vycházení může být potrestáno pokutou 1000 dolarů či devadesátidenním pobytem ve vězení.

V Detroitu se střílelo do davu

Protesty se z ohniska ve městě Minneapolis navíc rozšířily i do dalších měst. Demonstruje se dále například v Chicagu, Saint Paul, Los Angeles, Denveru, Oaklandu, Memphisu, New Yorku a Detroitu. Podle televize CNN bylo při nepokojích poničeno a vyrabováno přes 170 obchodů. Protesty si navíc vyžádaly další oběť, konkrétně ve městě Detroit. V pátek pozdě večer (5:30 našeho času) se totiž napříč protestujícím davem ozvala střelba, jeden z účastníků byl zasažen a zemřel. Mluvčí tamní policie Nicole Kirkwood uvedla, že žádný policista zbraň nepoužil. Údajně střílel neznámý pachatel z projíždějícího auta kolem davu protestujících.

Podobné články

Doporučujeme

Další články