Historický let do kosmu: Loď Crew Dragon je připravena ke startu

Přípravy na dnešní druhý pokus o start nové americké lodi Crew Dragon se dvěma astronauty NASA pokračují, nicméně nadále není jisté, zda počasí odlet k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) opět nezmaří jako ve středu. Informovali o tom společnost SpaceX, které Crew Dragon patří, a šéf americké vesmírné agentury NASA.

Nepříznivé povětrnostní podmínky na floridském Mysu Canaveral zabránily Američanům ukončit devítiletou závislost na ruských kosmických lodích Sojuz už před třemi dny. Především kvůli hrozícím bleskům v oblasti Kennedyho vesmírného střediska bylo 17 minut před plánovaným vypuštěním rozhodnuto o odkladu startu.

Společnost SpaceX dnes na twitteru brzy odpoledne SELČ napsala, že "všechny systémy jsou připravené pro testovací let s astronauty NASA Robertem Behnkenem a Douglasem Hurleyem. Týmy dál sledují počasí."

All systems go for Crew Dragon’s test flight with @NASA astronauts @AstroBehnken and @Astro_Doug. Teams are keeping an eye on weather. Webcast will go live at ~11:00 a.m. EDT → https://t.co/bJFjLCilmc pic.twitter.com/AXDGNfqv0K

— SpaceX (@SpaceX) May 30, 2020

To prakticky vzápětí potvrdil na sociální síti jiným tweetem ředitel Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstin. "Pokračujeme s vypuštěním dnes. Počasí zůstává výzvou s padesátiprocentní možnosti zrušení," napsal.

Zhruba hodinu a půl před startem internetová televize NASA, která přípravy k letu živě přenáší, uvedla, že v současnou chvíli by start nebyl kvůli počasí možný. Média již ve středu uváděla, že počasí na floridském mysu se umí změnit velice rychle a že obloha zde po bouřce dokáže přejít v azurovou v několika minutách.

Astronauti jsou již na palubě lodi, jejíž vstup byl zhruba dvě hodiny před předpokládaným startem uzavřen. Posádka nyní provádí předletovou kontrolu včetně prověrky spojení s řídicím střediskem.

Crew Dragon’s hatch is closed, securing @AstroBehnken and @Astro_Doug in the spacecraft ahead of liftoff pic.twitter.com/8eNbxUIMDx

— SpaceX (@SpaceX) May 30, 2020

Start Crew Dragonu je prvním letem amerických astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy NASA ukončila program raketoplánů. Úřad proto také tuto událost označil jako Launch America (Start Amerika). Historické je ale zejména to, že do vesmíru dostane lidskou posádku poprvé soukromý dopravce. Crew Dragon i nosná raketa Falcon 9 patří společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska.

Odložený start z historického startovacího komplexu 39A Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral je dnes stanovený na 21:22 SELČ. Pokud vše proběhne podle plánu, Crew Dragon na orbitálním komplexu přistane o 19 hodin později, v neděli v 16:29 SELČ. Jestliže počasí zmaří i druhý pokus, je v záloze třetí možnost odletu v neděli ve 21:00.

Loď Crew Dragon letěla k ISS poprvé už loni v březnu, tehdy to ale bylo bez posádky. Na loňský první demonstrační let nyní navazuje druhý zkušební let, tentokrát s astronauty. Pokud bude vše úspěšné, získá Crew Dragon plné schválení NASA pro dopravu astronautů do vesmíru.

Související

Vesmírná loď Crew Dragon

NASA a SpaceX odložily start mise Crew s posádkou

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) spolu se společností SpaceX oznámily odložení startu mise Crew 7, která má za cíl dopravit čtyři astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). 

Více souvisejících

Crew Dragon SpaceX Elon Musk NASA Jim Bridestine USA (Spojené státy americké) vesmir

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy