Hlavní obsah

Meteorologové varovali před vydatným deštěm, hrozí lokální povodně

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Východní cíp republiky by měly v neděli zasáhnout velmi vydatné deště. Varovali před nimi v sobotu meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s tím, že hrozí povodně. Déšť by měl podle aktuální předpovědi ustat až v noci na pondělí.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 30.5. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výstraha se týká pouze části Moravskoslezského kraje, konkrétně platí pro Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Třinec, Jablunkov, Český Těšín, Havířov, Orlovou a Karvinou.

Meteorologové očekávají, že pršet začne už v noci ze soboty na neděli, a to zhruba okolo půlnoci. Srážky by neměly ustat prakticky celý den, během 24 hodin se očekávají úhrny i nad 50 mm.

Kvůli tomu by se měli mít na pozoru především řidiči. Hrozí zvýšený odtok vody z krajiny a průtok vody přes komunikace. Stejně tak by měli řidiči počítat se sníženou viditelností a rizikem aquaplaningu. „Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nutné je také nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ poradili meteorologové.

Vzhledem k dešti a předchozímu nasycení v povodí Olše očekávají meteorologové také výraznější vzestupy hladiny místních vodních toků. I když je stupeň nebezpečí nízký, mohl by být překročen první povodňový stupeň.

Obyvatele dotčených krajů nemusí ohrožovat pouze voda vylévající se z koryta řeky, ale například i snížení stability stromů v podmáčené půdě. Lidé by se podle meteorologů měli vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Výstraha se týká pouze části Moravskoslezského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám