Anglické fotbalové kluby si budou muset vystačit jen s 15 zdravými hráči

Patnáct zdravých fotbalistů musí stačit anglickým fotbalovým týmům při restartu Premier League. Vyplývá to z telefonické konference, na níž se kluby dohodly na znovuzahájení sezony 17. června. Sezonu přerušila v polovině března pandemie koronaviru.

Některé detaily z jednání prozradila místopředsedkyně West Hamu United Karren Bradyová v sobotním sloupku deníku The Sun. „Vedli jsme dlouhou diskuzi o tom, kolik musíte mít zdravých hráčů, abyste mohli odehrát zbývající zápasy,“ uvedla Bradyová. Její klub, za který hraje český záložník Tomáš Souček, má před sebou ještě devět duelů.

„Samozřejmě nás zajímalo, co se stane s výsledky zápasů, pokud bude mít klub množství pozitivních testů na koronavirus nebo hráče v karanténě, a kvůli tomu prostě nebude moci postavit obvyklou či nejsilnější jedenáctku,“ poznamenala Bradyová a doplnila: „Je to tak, že pokud budete mít 15 zdravých hráčů včetně brankáře, vezme se to tak, že máte odpovídající kádr k odehrání utkání.“

Pravidlo o 15 zdravých hráčích však vyznívá poněkud humorně či bizarně v kontextu s povolením Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), která kvůli zhuštěnému programu do tzv. anglických týdnů, kdy se hraje o víkendu a pak i v týdnu, povolila střídat až pět hráčů místo původního počtu tří.

Další videokonference se plánuje na čtvrtek 4. června, kdy se má řešit, co se stane, pokud některý tým nebude mít k dispozici zdravých patnáct hráčů. Kluby by měly být připravené i na to, že v případě nové vlny pozitivních případů na koronavirus se fotbalová sezona v Anglii nedohraje.

„Premier League navrhuje, aby o konečném pořadí rozhodl průměr bodů na zápas. A podle tohoto modelu by se i sestupovalo,“ popsala Bradyová detaily z jednání. Její West Ham je aktuálně dvě místa nad hranicí sestupu, ale jen díky lepšímu skóre. Jenže... „Nám a ani některým dalším klubům se moc nelíbí myšlenka, že by se o setrvání v Premier League nerozhodlo na hřišti, ale výpočtem,“ doplnila funkcionářka West Hamu.

Nelíbí se nám, že by se o setrvání v Premier League nerozhodlo na hřišti, ale výpočtem.

Od března zastavená sezona nejvyšší anglické ligy by měla skončit podle nového scénáře o víkendu 25. a 26. července, o více než dva měsíce později oproti původnímu programu.

Počet úmrtí s koronavirem ve Velké  Británii od dubna klesá. Přesto v pátek vláda oznámila dalších 324 obětí nemoci COVID-19. Celkem na Ostrovech s touto nemocí zemřelo 38 161 lidí.

Tagy: