Prostreno.cz

Červené versus žluté rajče

Mezi červenými a žlutými rajčaty existuje mnoho zásadních rozdílů. Červená jsou kyselá, žlutí naopak lehce sladší. A jak je to s výživovým profilem? Jedna snižují krevní tlak, ta druhá posilují imunitní systém!

Jak již bylo řečeno, červená rajčata jsou kyselejší, tudíž více dráždí jícen a často se podílejí na pálení žáhy. To však neznamená, že nenabízejí jisté výhody. Díky obsahu vlákniny vyplavují toxiny z organismu a podporují pravidelný pohyb střev. Ať už jde o červenou či žlutou barvu rajčat, oba druhy jsou považovány za potraviny s nízkým obsahem sodíku. Nicméně, odborníci na výživu říkají, že v červeném typu se nachází pouze 11 miligramů sodíku, zatímco v tom žlutém asi 49 miligramů.

Jak se bránit proti chřipce?

Obecně jsou však rajčata fenomenálními zdroji vitamínu C – živiny s antioxidačními vlastnostmi, která pomáhají při posilování imunitního systému. Nicméně, říká se, že v tomhle je červené rajče o něco napřed. Prý má céčka trochu víc, což je informace, která je zvlášť během chřipkové sezony nesmírně důležitá.

Mít tak oči jako ostříž

Další živina, která se nachází v červené odrůdě, je vitamin A. Všichni víme, že uvedený vitamin je nezbytný pro udržení zraku v optimálním stavu. Díky antioxidačním vlastnostem áčko bojuje proti volným radikálům, čímž snižuje riziko rozostřeného vidění nebo ztráty zraku.

Antioxidant „jako víno“

Snad největší rozdíl mezi oběma druhy rajčat představuje přítomnost lykopenu. Zatímco v červeném typu je ho dostatek, žlutý neobsahuje ani gram! To proto, že lykopen se nachází v červených pigmentových barvách. A k čemu že je dobrý? Odborníci na výživu jej považují za jeden z nejsilnějších antioxidantů na planetě. Dokonce je prý vědecky dokázané, že pomáhá bojovat proti rakovině. Lykopen je také účinný při posilování kostí, stejně jako pro zachování dobré kondice mozku a srdce.

Kdy chudokrevnost nemá šanci?

Možná to vypadá, že žlutá rajčata jsou trochu v nevýhodě. Na jejich obranu je nutné dodat, že oproti svým červeným sestrám obsahují víc železa, což znamená, že zabraňují anémii. Pokud je vaším snem mít nádherný úsměv, jsou pro vás ta pravá. Jejich doménou je totiž i fosfor – nezbytný pro silné zuby a kosti.

Snížení krevního tlaku

Ve srovnání s červenými rajčaty jsou ta žlutá poněkud bohatší na draslík. Všichni víme, že právě draslík pomáhá snižovat krevní tlak. Experti v oblasti výživy také říkají, že množství zinku ve žlutých rajčatech je oproti červenému druhu dvojnásobné. (Zinek je minerál, který je důležitý pro udržení silného imunitního systému.) Je to tedy tak nějak nerozhodně. Co říkáte na ideální střídání „červené“ se „žlutou“?





Celkem 2 komentářů

Anonym
16.10.2021
Anonym
16.10.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat