Radio Ivo: Pačule

30. květen 2020
Radio Ivo na Radiu Wave

Regionální politika se od té globální liší v mnoha ohledech. Jedním ze základních rysů maloměstského života je fakt, že těžko utajíte něčí totožnost, původ a obecněji lidské vazby. Jednoduše jej minimálně jednou za měsíc potkáte cestou z nákupu.

Volební komise je svět sám pro sebe. Účast v ní navíc nevyžaduje žádnou odbornost. I díky tomu se v té naší ocitla Jana Novotných, hlavní ženská hrdinka nového opusu Romany Bohunské. A vzhledem k výběru tématu můžeme potvrdit nejen sílící politickou angažovanost jeho autorky, která tradičně chytrým výběrem úvodního citátu z jiné rozhlasové hry o „odbojných pánech“, jimž „úřady odňaty býti musely“, nastolila téma střetu vlády a opozice, ale také její směřování feministickým směrem. Nenechme se ovšem zmást tím, že současná hrdinka Jana je zřejmě nejhloupější ženskou postavou v Romanině kariéře vůbec: Bohunská svou volbu obhajuje slovy „i hloupá žena má stejná práva jako chytrý muž“ a hned zpočátku rozjíždí situační gejzír kolem intimních otázek ženského těla v kombinaci s mužským kutilstvím.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a jejich hostů. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

Ve svém zaujetí společenskými šarvátkami (kde za politické nitky tahá opět muž jménem Vesecký) se ovšem Romana nechala možná až příliš unést, když do úst jednoho z hrdinů vložila větu o tom, že hlas voličů důchodového věku není výhodné brát vážně, neboť se budoucnosti, o níž hlasují, většinou nezúčastní. Z věcného hlediska je to samozřejmě pochopitelný a praktický argument, ale autorka nyní čelí několika obviněním z agismu, čili diskriminace dle věkového klíče. Bohunská se hájí tím, že postava učitele Mirka nereprezentuje její autorský názor. V odpověď na to se ovšem vyjevily spekulace, proč je Mirek v závěrečných titulcích hry uveden jako Roman. To chápou odpůrci údajného agistického přístupu autorky jako její cynickou pomstu svým kritikům.

Vše vyřešil až herec Petr Marek, který na obhajobu Bohunské přiznal, že trpí řečovou vadou, která jednoduše z Mirka udělala Romana, čímž odpůrce umlčel. A je pravda, že stejnou záměnu v několika starších hrách, v nichž Marek účinkoval, skutečně najdeme. Vysloveně happeningovou reakcí Romany Bohunské na důkaz jejích sympatií ke starší generaci pak byla v rámci koronavirové krize její následná facebooková aktivita Šiju roušky pro staroušky, která ovšem přišla až v pozdní fázi pandemie a měla spíš symbolickou hodnotu než praktický dopad. Výsledkem je alespoň umělecká portrétní fotografie Romany za starožitným šicím strojem Singer.

Bohužel pro Romanu objevil jeden z pozorných uživatelů Facebooku na stroji z německé pobočky této americké firmy etiketu „Waffen SS“, což zavdalo k dalším podezřením o možném, ještě hlubším cynismu Bohunské a přineslo i další otázky. Mimo jiné i tu, proč byla tato nová inscenace natočena v brněnském Kabinetu Múz, někdejším sídle místní odnože Rotary klubu, humanitární organizace, jejíž členové se stali oběťmi nacistického režimu. Bohunská popírá, že by byla až takto rafinovaná, a na důkaz svého tvrzení se odvolává na autobiografičnost při modelování psychologie svých ženských hrdinek. Ale o tom už zase jindy.

Vzhledem k aktuálním bezpečnostním opatřením proti šíření onemocnění Covid-19 neprobíhají veřejně přístupná natáčení rozhlasových her. Doufáme, že se situace brzy zlepší a studia Českého rozhlasu se opět otevřou všem. Do té doby vás prosíme o pochopení a trpělivost. Radio Ivo můžete dál poslouchat ve vysílání a v podcastech Radia Wave. Na další premiérovou hru se můžete těšit v sobotu 27. června.

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.