Dvacet deštivých dní po suchém dubnu nestačí. Vody je pořád málo

Události ČT: I přes deštivý květen sucho přetrvává (zdroj: ČT24)

Po extrémně suchém dubnu přinesl květen novou naději v podobě více než dvaceti deštivých dnů. Napršelo přes sedmdesát litrů vody na metr čtvereční. To je víc než čtyřnásobek množství, které spadlo o měsíc dřív.

Květnové srážky pronikly hlavně do svrchních vrstev půdy. Do hloubky 40 centimetrů se situace výrazně zlepšila a půdní vlhkost je teď prakticky v normálu. Metr pod zemí už ale opět „svítí“ většina Česka výstražnou červenou. Také stav podzemních vod zůstává velmi špatný. Mírně se zvedly zásoby jen na východě republiky.

„Stav podzemních vod je na silně podnormální úrovni. Ta situace se zhoršuje postupně už posledních 5 let, takže ke zlepšení bychom potřebovali intenzivní srážky. Ale především by byly potřeba v zimním období srážky sněhové,“ uvedl mluvčí ČHMÚ Janek Doležal.

Díky květnovým dešťům mají třeba vodáci na začátku sezony, kterou posunul koronavirus, lepší podmínky, než čekali. K normálu mají průtoky na řekách přesto stále ještě daleko. 

„Koncem týdne prošly nějaké srážky, průtok se nám zvedl, ale kdybychom byli v normálu, tak tady máme o 40, 50 centimetrů hladinu výš,“ konstatoval úsekový technik Povodí Vltavy David Drábek.

„Například v Beskydech máme docela nadprůměrné průtoky. Jsou ale i řeky, které jsou na tom mnohem hůře. Na jihu Čech jsou kolem 40 procent,“ dodal mluvčí ČHMÚ Doležal s tím, že když naprší, třeba tři dny teče více vody. Pak se zase vrací k průtokům pod normálem.

A zatímco zemědělcům na srážky vydatnější květen pomohl, lesníkům s usychajícími porosty nikoliv. „Slabě dobrá zpráva může být, že chladnější a vlhčí počasí částečně zabrzdí vývoj kůrovce,“ dodal mluvčí ČHMÚ.