Prokliky za desítky korun aneb AdSense pořád ještě funguje jen je to složitější

Před pár lety jsem aktivní monetizaci webů víceméně úplně omezil a naplno se soustředil na práci pro mé klienty. Bylo třeba začít sbírat jiný druh zkušeností a učit se jiné dovednosti. Stále však mám z dávných dob weby, které vydělávají a občas dokáží překvapit.

Nejlepší monetizace webů je podle mě přímý prodej spojený s PR kampaní. Pokud máte autoritativní weby, které jsou vnímány jako důležité v oboru, tak nic lepšího nenajdete. Kampaň, která využije všechny formy propagace, co vaše weby mohou nabídnout je pro vašeho zákazníka to nejlepší. Představíte značku, produkty, uděláte recenze, návody a budete tlačit jeho značku skrz vizuální reklamu jak to jen jde. Výsledkem bude trvalý obsah, který značku zadavatele představí v pozitivním světle. Tohle se velmi dobře prodává, protože každý si rád o své značce přečte to dobré.

Tyto kampaně se dobře prodávají, dá se na nich vydělat a ve výsledku přináší i pro zadavatele lepší pocit než třeba bannerové reklamy. Problém je, že stojí poměrně dost času připravit a realizovat. Dobré články, zvláště recenze jsou otázkou i desítek hodin příprav a psaní. Ve výsledku takováto kampaň může vzít 50 – 100 hodin, ale pak to stojí za to. Nic lepšího asi nenajdete.

Pokud pomineme výše uvedené, tak mi vždy nejlépe vydělával affiliate. Není to něco, co funguje ze dne na den. Chce to čas, zkušenosti a vědět jak produkt prodávat. Nakonec však můžete slušně vydělat z dlouhodobého hlediska. Ačkoliv nejen v době krize firmy často, pro mě z nepochopitelných důvodů, affiliate omezují, tak se vyplatí. Hlavně se naučíte prodávat. To je samo o sobě velmi obsáhlé téma, kde se můžete dlouhodobě zlepšovat. Ve výsledku ono “umět prodávat” je řekneme velmi ceněná komodita u inzerentů. Affil vás k tomuto táhne, protože vyděláte jen když vydělá inzerent.

Úplně nakonec pak řadím prodej reklamy přes různé reklamní systémy jako je třeba AdSense. Je fakt, že AdSense umí vydělat peníze i tam, kde je to s ostatními metodami velice těžké, ale popravdě vždy to bylo u PPC spíše o tom minimalizovat náklady a maximalizovat zisky. Extrémním případem pak byla MFAčka, která se dala dělat jak na běžícím pásu.

Google AdSense jsem začal dávat na většinu webů, které už splnily svůj účel. Věnoval jsem hodně času experimentováním a hrátkám se SEO, takže mi zůstaly desítky webů s obsahem a bez dalšího využití. Když Google AdSense spustil automatické reklamy, tak jsem je postupně začal dávat všude. Ze začátku to moc nefungovalo, ale jak šel čas dál a cena za proklik postupně rostla, tak jsem si toho všiml na pravidelných výplatách.

Při kontrole poslední výplaty  jsem zahlédl pravidelné prokliky za desítky korun. Není jich moc. Jsou to weby s návštěvností pár set lidí za měsíc na hodně specifická témata, většinou silně odborná. Jenomže když máte za měsíc 5 – 6 prokliků za desítky korun, tak to už začíná dávat zajímavé peníze. Za 2 – 3 měsíce se zaplatí náklady na webhosting i doménu a pak jste v plusu, Jako za dob starých MFA. Připomínám že se bavíme o starých webech, kde obsah víceméně nestárne.

Růst cen za proklik očekávalo hodně lidí. Firmy utrácí často opravdu velké peníze za PPC, které v mnoha případech už nemají ani smysl. Většinou se však tyto peníze držely ve vyhledávání. Ceny však rostou a tak zřejmě někteří zkouší i obsahovou síť. Automatické reklamy navíc často preferují reklamní plochy velké s jedním inzerentem, což vede také k drahým proklikům. Teď když na to koukám tak si až říkám, že by možná stálo za to vrátit se k nějaké modernizované verzi MFA. Jen to bude krapek složitější…

Závěr

Pokud používáte AdSense jak vám to jde? Vyděláváte za proklik více? Zkoušeli jste automatické reklamy?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Prokliky za desítky korun aneb AdSense pořád ještě funguje jen je to složitější”

  1. Tento trend jsem začal pozorovat minulý rok. Webíky co vydělávaly stovku dvě za rok, najednou vydělaly to samé za měsíc. Když koukneš do statistik tak zjistíš, že to dělá hlavně mobilní reklama.

  2. Já jsem automatické reklamy vypnul někdy v lednu, protože poměrně dost zpomalovaly načítání webů, nechal jsem tedy jen ty klasické (pevně vložené) a propad v příjmech jsem nezaznamenal (a navíc mi Google přestal rozstřelovat design webu umísťováním reklam na nevhodné pozice – vím že je jde blokovat, ale i když jsem nějaké pozice pro Auto-ads, začal je Google házet o pár odstavců jinde.

    Teď od března (koronavirus) vidím cca 40 až 50 % pokles příjmů (mám odborný web, kde každý den vychází několik nových článků a návštěvnost se pohybuje okolo 30 tisíc/denně). Také vám ten AdSense tak žuchnul?

    Na základě tohoto článku přemýšlím, že dám Auto-ads ještě šanci.

    1. Automatické ads sú celkom pokrok, ale treba ich manuálne prispôsobiť a nastaviť, že kde sa nemajú zobrazovať aby to nerozhádzalo celý web. J kríza sa presúva aj do online a vyzerá to tak že veľmi veľa inzerentov vypína reklamy alebo menej inzertujú aj v AdSense a priemerná cena za klik klesla asi aj o 50-70%.

  3. Zamačkávám slzu při vzpomínce, jak to všechno krásně fungovalo před víc než 6 lety, kdy žačala ta kupónóvá mánie a asi hlavně ze stran affil sítí a manažerů velkej tlak na “výkonnostní” marketing. Tím se v mym okolí vytratila ta klasická “poctivá” webařina (mashupy kde si mohl napřímo prodávat firmám reklamu – banery) a začalo se v affilu tlačit jen přes brand v kombinaci z bezduchym made4seo contentem.
    A to je asi jedna z hlavních výhod AdSense, že umožňuje monetizovat weby, který se dělá člověk pro sebe a ne jako u affilu, kde se weby často dělaj jen pro affiliate manažery, kteří do sítě uspěšně akvizovali novou firmu. A to je hlavní rozdíl ve stavebních kamenech, tedy i stabilitě výdělků, u těhle dvou způsobů monetizací. U affilu ti prodejce zdraží pár produktů a si out, v AdSense ti to jen zakolísá než se ustálej noví inzerenti.

    1. Přesně tak. Kupónové a made for affil weby bez přidané hodnoty. Jasně funguje to. Člověk to buduje dlouhé měsíce, ale nikdy nevíš kdy se se změní pravidla affilu, provize anebo se naštve inzerent a máš konec. Pokud to tlačíš přes Google, tak se klidně můžeš dočkat penalizace a končíš. O tom se vůbec nepíše, protože lidi nechtějí pustit know how. Úzce cílené affil weby vypadají a chovají se jinak. Nedá se spoléhat ani na skrytý affil odkaz. No a pak máš zapomenutý magazín z dob kdy jsi se učil instalovat wordpress a ten stále jede. SEO rovná se yoast plugin, obsah co ti letělo zrovna hlavou, zpětné odkazy na pár článků psaných pod vlivem. Ono to funguje. Stále tam chodí lidi. Google si párkrát za rok zatančí a zpřehází výsledky. I tak to ale jede. Žádná cookie lišta, gdpr podmínky, soubor s reklamou ads.txt. Google Ads funguje a za rok ti to vydělá litra. Ať je krize, korona je to jedno.

  4. ad. korona krize: zaznamenali jsme pokles RPM u Adsense cca o 1/3 v prurezu vsech webu a statu , Seznam se drzel uplne v klidu, zajimave – od zacatku brezna ,po soku u Adsense ceny RPM stouply, ale stale o 1/4 nizsi nez pred krizi, i sporovnanim mezirocne, vzorek cca 2mio pageviews za mesic

  5. Inzerenti inzerují pořád stejně, jen se vypíná obsahová reklama, protože šetří velké peníze. Pracuju s PPC denně a povypínali jsme toho, po konzultaci s klienty, velké množství v řádu stovek tisíc Kč měsíčně.

    1. Co přesně to znamená, že se vypíná obsahová reklama? Jakože Google ji vypíná, nebo inzerentni? Můžete to prosím trochu rozepsat, zajímá mě to :) díky

Comments are closed.