Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Richard Jewell

Vydáno dne 31.05.2020
Clint Eastwood slaví devadesátiny, takže se podíváme, co skrývá bonusová sekce jeho zatím posledního počinu. 

 










 

V první řadě si připomeňme, že Richard Jewell bude rozhodně jedním z nejlepších filmů letošního roku. A nepochybně by jím byl i bez nucené koronavirové pauzy, kdy kina zůstala na dva měsíce zavřená a ani po jejich znovuotevření se to v nich novinkami zrovna nehemží. O to více zamrzí, že extra materiály na Blu-ray disku nejsou příliš bohaté. Dohromady obsáhnou necelých čtrnáct minut, avšak stejně se dozvíme ledacos zajímavého. Ačkoli některé informace se opakují jak ve videu nazvaném THE MAKING OF RICHARD JEWELL, tak v tom druhém, tedy v THE REAL STORY OF RICHARD JEWELL. Naštěstí jen v omezené míře.

V obou bonusech promluví Clint Eastwood, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Paul Walter Hauser a Kathy Bates. Ke slovu se dostanou i Jon Hamm, kameraman Yves Bélanger či producentka Jessica Meier s kostymérkou Deborah Hopper. Ve druhém videu je doplní skutečný Richardův právník Watson Bryant (ve filmu ztvárněný Samem Rockwellem), a také Richardova skutečná matka Bibi Jewell (ve filmu vypadá jako Kathy Bates), jejíž syn, jehož jméno zároveň dalo tomuto počinu název, bohužel zemřel v roce 2007. FBI ho očistila, po vstupu do nového tisíciletí/století našla skutečného viníka, přesto se dodnes najdou tací, kteří věří, že tenkrát v Centennial Parku nastražil bombu právě on.

 










 

Druhé video se tedy soustředí především na moment, kdy si povšimnul podivného batohu. Nebýt toho, následky mohly být katastrofální. Pro tuhle důležitou sekvenci musely být komplet vybudovány kulisy. Ty představují park v trochu menším, leč pořád věrohodném měřítku. Clint Eastwood si přál, aby se všechno pokud možno co nejvíce podobalo tehdejší realitě. Naštěstí tedy ne až v takové míře, jako v jeho dramatu z roku 2017 nazvaném Paříž 15:17. Tady můžeme vysledovat i určité paralely mezi roky 1996 a 2019, což byl taky jeden ze záměrů.

Například krátce pohlédneme na úlohu a vliv médií. Jinak si stihneme povyprávět o scénáři, výpravě, kameře, kostýmech, natáčení v Atlantě, kde se olympijské hry tenkrát konaly. (A filmařům to samozřejmě přišlo vhod díky pobídkám, avšak o tom se pochopitelně nikdo nezmíní.) Dojde také na režii, přičemž bude osvětlena ona záhada spočívající v tom, proč Clint Eastwood jako zřejmě jediný hollywoodský režisér neříká „Action“ a „Cut“. V souvislosti s Richardem Jewellem-člověkem padne zmínka o Drsným Harrym, byť míněna v opačném gardu. Opravdu totiž šlo spíše o skauta, co věřil v systém, který se obrátil proti němu a vrazil mu kudlu do zad. Kdepak, takovéto projekty by měly vládnout žebříčkům návštěvnosti a prodejnosti.

FOTO: Warner Bros.
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Lidé pod schody

Na Blu-ray nedávno vyšla i tahle poněkud bizarní podívaná, pod kterou se podepsal jeden legendární hororový... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz