(VIDEO) Lukáš Sommer představí svoji tvorbu z Národního technického muzea

V netradičních prostorách mezi historickými automobily, lokomotivami a aeroplány v Národním technickém muzeu (NTM) v Praze dnes zahraje kytarista Lukáš Sommer. Autorský koncert vysílaný on-line je součástí letošního alternativního ročníku festivalu Pražské jaro. Jako host vystoupí přední český kontratenorista Jan Mikušek.
Lukáš Sommer (foto © Milan Pavýza)

Multižánrový skladatel, kytarista, aranžér a improvizátor Lukáš Sommer sklízí úspěchy jako skladatel a koncertní kytarista na zahraničních evropských a zejména amerických pódiích. Ve své skladatelské tvorbě vychází z tradice evropské kompoziční školy, kterou obohacuje o netradiční skladatelské postupy. Vydává se za hranice klasické hudby a snaží se propojit vlivy etnické, jazzové a klasické hudby. Autorský kytarový recitál, jako je dnešní koncert, patří k Sommerovým unikátním projektům. Prezentuje jej od roku 2012.

„Představit svou autorskou tvorbu na Pražském jaru v ucelené podobě je jednou z největších uměleckých výzev, před kterou jsem kdy stál. Idea dramaturgie stojí na kytarách, mé lásce k nim a na nemožnosti vydržet u jedné jediné. Je to právě ručně vyráběný nástroj, jeho osobitý zvuk, který mě inspiruje při tvorbě,” uvedl Sommer.

Host večera, kontratenorista Jan Mikušek, se pohybuje na české hudební a divadelní scéně napříč žánry a styly. Na poli opery spolupracuje s Národním divadlem v Praze od roku 2004, kdy se objevil jako Dominik Hašek v opeře Nagano. Věnuje se interpretaci staré hudby i soudobým skladatelům. Je spoluzakladatelem Mezinárodního festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí.

Koncert můžete sledovat zde:

Koncerty Pražkého jara v prostorách NTM mají několikaletou tradici. Loni se v NTM představila harfenistka Kateřina Englichová a orchestr Ensemble 18+. V minulosti tam vystupovali mimo jiné členové souboru Schola Gregoriana Pragensis nebo Agon Orchestra pod vedením Petra Kofroně.

Sérii živě přenášených koncertů festivalu Pražské jaro zahájil 15. května koncert Salon ZUŠ v provedení žáků základních uměleckých škol. Vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru se letos festival koná on-line. Základem alternativního programu je 11 živě přenášených koncertů z pódií pěti pražských koncertních síní a jedné brněnské. Všechny lze bezplatně sledovat na webových stránkách festivalu.

Vybrané koncerty letošního Pražského jara vysílají Česká televize a Český rozhlas. Do celého světa jsou vystoupení zprostředkována sítí Českých center a velvyslanectví ČR. Na závěr festivalu 4. června zahraje Česká filharmonie vedená Jakubem Hrůšou z Rudolfina díla Ludwiga van Beethovena v úpravě pro smyčcový orchestr.

 

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat