Hlavní obsah

Policie chystá velké rošády ve vedení

Právo, Radim Vaculík

V nejbližších týdnech dojde k významným změnám ve vedení české policie. Podle informací Práva ze dvou na sobě nezávislých zdrojů přímo z policejního prezidia hodlá šéf českých policistů Jan Švejdar na uvolněné místo ředitele celorepublikové kriminálky dosadit současného šéfa plzeňské krajské policie Pavla Krákoru. Stane se tak k 15. červnu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar

Článek

„Je to přesně tak. Jediné nyní volné místo pro něj je ředitel kriminálky,“ řekl včera Právu důvěryhodný zdroj z nejužšího vedení policie.

Mnohem zásadnější změna by pak měla nastat od 1. července, kdy podle zdrojů Práva opustí svou funkci současný náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Jaroslav Vild. Ten naopak zamíří do funkce ředitele plzeňské krajské policie uvolněné v červnu Krákorou.

„Dostal jakousi neoficiální nabídku a předběžně souhlasil,“ potvrdil redakci zdroj z prezidia.

Na Vildovu pozici pak Švejdar vyhlásí podle zákona nejprve tzv. nabídkové řízení, do kterého se mohou přihlásit pouze ředitelé bezpečnostních sborů, tedy šéfové hasičů, celníků, vězeňské služby, inspekce či civilních tajných služeb, a také jejich náměstci.

Pokud by tak nikdo neučinil, bude následovat výběrové řízení, kde už by mohl být počet kandidátů širší. Šanci ucházet se o post náměstka dostanou ředitelé celorepublikových policejních útvarů či krajských ředitelství a také zmíněný šéf kriminálky, tedy nově i Krákora.

Na prezidiu se spekuluje o tom, že právě on by nakonec měl nahradit Vilda ve funkci. „Je to jedna z pravděpodobných variant,“ dodal k tomu zdroj Práva.

Švejdar ani končící náměstek Vild nechtěli včera informace Práva příliš komentovat.

„V tuto chvíli vám k tomu nemám co říct. Případné personální změny sdělím v nejbližších týdnech,“ uvedl včera krátce Švejdar.

Podle informací Práva chce policejní prezident nejprve změny probrat na velké poradě vedení sboru, která se uskuteční 4. června. Po ní by mohl novinky zveřejnit.

Je prý smířen

Náměstek Vild na otázku Práva o svém další osudu pouze uvedl, že je to nyní předčasné. Podle zdrojů z policejního prezidia je však smířen s tím, že z pozice náměstka prezidenta odejde a přijme nabídku vést plzeňskou krajskou policii. Sám z Plzeňského kraje pochází a žije tam, navíc v roce 1991 u tamní krajské policie začínal svou kariéru.

Vild patřil k posledním přímým účastníkům kontroverzní reorganizace policie z léta 2016, kdy rozhodnutím tehdejšího vedení sboru došlo ke sloučení dvou elitních policejních útvarů do nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu (1. srpna).

Zatímco tehdejší ředitel protimafiánské jednotky (ÚOOZ) Robert Šlachta s překotnou změnou a sloučením s protikorupční policií (ÚOKFK) nesouhlasil a od sboru úplně odešel, šéf druhého z útvarů spojení s ÚOOZ přijal. Nebyl jím tehdy nikdo jiný než právě Vild, který vedl ÚOKFK od roku 2014.

Poté, co nová centrála začala od 1. srpna 2016 oficiálně fungovat, Vild se stal tamním náměstkem ředitele pro logistiku. Od ledna 2017 ale povýšil do nynější funkce náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování. Padesátiletý plukovník Krákora, který ho má v příštích týdnech podle spekulací uvnitř prezidia nahradit, vede plzeňskou krajskou policii od 1. dubna 2016, tedy více než čtyři roky.

Už ale svým podřízeným oznámil, že k 15. červnu odchází na prezidium. Jak již bylo zmíněno, nejprve zamíří do funkce ředitel kriminálky, tedy Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Toto místo je volné od 31. března, kdy ho odchodem do civilu opustil Michal Foit, který kriminálku vedl od ledna 2017.

Absolvent policejní akademie Krákora začínal u bezpečnostních sborů 1. prosince 1990, kdy byl vojákem z povolání u správy ochrany státních hranic.

O osm měsíců později už se stal policistou, nejprve pohraničním v obci Hamry na Klatovsku, pak se věnoval hospodářské kriminalitě v Klatovech, následně tam vedl pořádkovou službu a od ledna 2009 kriminálku.

Od 1. října 2010 se stal ředitelem Městského ředitelství policie Plzeň a od dubna 2016 šéfem tamní krajské policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám