Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips Hue HDMI Sync Box získal podporu Dolby Vision a HDR10+

31.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Součástí řady chytrého osvětlení Philips Hue je také HDMI Sync Box, který umožňuje světla synchronizovat s obrazovkou televizoru. Tento týden vyšla velká aktualizace, která rozšířuje podporu o další formáty HDR či hlasové ovládání.
Do kategorie příslušenství k televizorům, o kterém jste patrně ani nevěděli, že ho potřebujete, se řadí Philips Hue HDMI Sync Box. Pod tímto názvem se ukrývá krabička, kterou připojíte ke svému televizoru přes HDMI pro synchronizaci obsahu se svým chytrým osvětlením Philips Hue v domácnosti. Cílem je vytvořit dokonalejší atmosféru pomocí barevných světel, která reagují na obsah v televizi. Tedy něco podobného, co znají majitelé Philips TV s integrovaným podsvícením Ambilight, ale v tomto případě v kombinaci s televizorem jakékoliv značky.
 
 
I přes dost vysokou cenu měl HDMI Sync Box jednu zásadní nevýhodu, a to chybějící podporu HDR. To v zásadě znamenalo, že funkci nebylo možné používat v kombinaci s obsahem ve vysokém dynamickém rozsahu. Výrobce ovšem sliboval, že tento problém opraví. A skutečně se tak stalo, i když až osm měsíců po oficiálním představení. Nová aktualizace firmwaru je dostupná prostřednictvím mobilní aplikace Hue Sync a přináší tři významné novinky pro majitele tohoto zařízení.
 
První změnou je již zmiňované přidání podpory HDR, a to konkrétně formátů Dolby Vision a HDR10+. Nyní tedy světelné efekty fungují i v kombinaci s tímto obsahem, i když jedna komplikace přece jen zůstala. V případě Dolby Vision je funkce kompatibilní pouze s vybranými televizory a multimediálními centry, což bude pravděpodobně způsobeno rozdílnými profily tohoto formátu HDR.
 
 
Konkrétně byla podpora potvrzena u televizí LG (2017 a novější), Sony, Vizio, TCL (2018 a novější), Panasonic a Philips. V případě ostatních zařízení se jedná Apple TV 4K, Fire TV 4K, Chromecast Ultra, Nvidia Shield (2019), Xbox One S/X (pouze aplikace), ale naopak smůlu mají uživatelé UHD Blu-ray přehrávačů.
 
Druhou zásadní novinkou je podpora hlasových asistentů jako Amazon Alexa, Google Assistant a Apple Siri. Pomocí hlasových povelů, které zpracuje spárované externí zařízení (např. chytrý reproduktor), lze třeba vypnout osvětlení, měnit režimy, přepnout HDMI apod. A také je nyní možné Philips Hue HDMI Sync Box konfigurovat pro ovládání prostřednictvím dálkového ovladače televizoru (s infraportem) nebo univerzální ovladače Logitech Harmony.