Neoprávněné parkování na místě pro invalidy by mohlo neukázněné řidiče stát dva body

Neoprávněné parkování na místě pro invalidy by mohlo neukázněné řidiče stát dva body (zdroj: ČT24)

Zneužívání vyhrazených parkovacích míst podle lidí s handicapem pokračuje. Sami znevýhodnění řidiči dokumentují zastavování aut na místech, kde na to nemají právo. Ve sněmovně je teď návrh, který by takový přestupek trestal dvěma body. Nyní je špatné parkování bez bodového záznamu.

Centrum Prahy, všední den dopoledne a na místě vyhrazeném pro lidi s handicapem parkuje luxusní vůz a z něj rychle vystupují dva muži. Průkazka však za oknem chybí. Situace, kterou Vladimír Markovič přes výlohu místa, kde pracuje, vídá i několikrát denně.

„Odhadem devadesát procent lidí, kteří tu zastaví, nejsou nijak viditelně postižení fyzicky,“ konstatuje Markovič.

Díky práci v obchodě se on sám vrátil do života. Právě parkování je paradoxně jednou z největších výzev. „Pracuju od půl desáté a sem jezdím už na sedmou ráno, abych vůbec zaparkoval,“ dodává.

Podle průzkumu asociace paraplegiků se víc než 90 procent dotázaných setkalo s tím, že na vyhrazeném místě stálo auto bez průkazu a přes 70 procent má dlouhodobé problémy s parkováním.

„Zjistili jsme, že právě na frekventovaných místech, jako jsou polikliniky, nemocnice, úřady, kde je nedostatek parkovacích míst, je o to větší zneužívání těch míst pro vozíčkáře,“ říká ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková.

Důležitý je i dostatečný manévrovací prostor

Nejde jen o to, mít kde zastavit. Důležitý je také dostatečný prostor vedle dveří. Když stojí na jednom parkovacím místě dva lidi, má pak invalidní člověk problém se z auta dostat.

Přestupků při zneužití vyhrazeného parkovacího místa pro lidi s handicapem podle strážníků přibývá. Na místě za něj může dostat člověk pokutu až 2500 korun.

Strážník Petr Polášek, který působí v Praze 1, se v terénu zaměřuje i na zneužívání parkovacích průkazů pro handicapované. Popisuje, že ty pravé musí mít stříbrný hologram v jedné rovině s modrým papírem a dobře čitelné údaje. Padělek tak zpravidla pozná hned. Falzifikát mívá třeba jiný stříbrný hologram.

Platnost průkazu se ověřuje u městského úřadu. Strážník se setkává někdy i s tím, že je jeho držitel dávno po smrti. Na neoprávněné používání karet upozornil i průzkum asociace paraplegiků. Obrátili se proto na poslance. „Navrhuji zpřísnění, aby to bylo bodově stíhané,“ konstatuje poslanec Jan Čižinský (za KDU-ČSL).

Podle jeho pozměňovacího návrhu dopravního zákona by policisté mohli trestat podobné hříšníky dvěma body. Materiál teď čeká v druhém čtení.