Esíčka se neosvědčila, silnici z Velkého Meziříčí do Třebíče se vrátí po roce původní směr

Události ČT: Rok po opravě silnici vrátí starý tvar (zdroj: ČT24)

Novou silnici za 15 milionů korun Velké Meziříčí po roce od otevření zaslepí. Roky připravovaná úprava kopce nedaleko centra se totiž neosvědčila. Řidiči tam bourali, ničili si auta a cestáři silnici odmítli v zimě prohrnovat. S úpravou silnice z Velkého Meziříčí do Třebíče přitom počítalo každé vedení velkomeziříčské radnice už od roku 1996.

Na papíře nová trasa usměrněná do několika menších zatáček slibovala bezpečnější a plynulejší provoz. V reálu to loni od začátku nefungovalo, řidiči si nezvykli. „Z jedné zatáčky udělali tři. Nesmysl, nedá se vyjet tam, ani zpátky. Nízká auta dole v hrbu chytají za spodek,“ popsal realitu po opravě silnice řidič Pavel Ošmera.

Ukázalo se, že sklon silnice je navíc moc příkrý a vynáší do protisměru. „Šest nebo sedm dopravních nehod se zde stalo během jednoho roku. Ta poslední byla snad v minulém týdnu,“ připomněl starosta Velkého Meziříčí Alexandros Kaminaras (nestr. za Společně VM).

O víkendu je tak silnice uzavřená, aby se od začátku příštího týdne provoz znovu přesunul z esíček do tvaru „C“, původní jednoduché a pozvolné zatáčky. „Dojde ke změně sklonu zatáčky tak, aby auta byla směrována do původní trasy,“ dodal starosta.

Esíčka za 15 milionů korun budou mít alespoň drobné využití. Budou příjezdovou cestou pro vznikající policejní služebnu a také podnikatele, kteří v této lokalitě sídlí.

„Některé náklady, které vznikly, tak nepadnou vniveč. Kanalizace, vodovody, elektřina, to tam všechno zůstane,“ dodal bývalý starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid (To pravé Meziříčí).

Bývalý starosta je teď ředitelem krajských silničářů. Ti odmítli esíčka v zimě prohrnovat. Po úpravách zpět se ale už k údržbě úseku zase hlásí.