Hvězda stříbrného plátna Clint Eastwood Jr. se narodil 31. května 1930 v kalifornském San Franciscu. Filmová kariéra tohoto bouřliváka trvá již více než šedesát let a ani jeho život není žádná nuda. Charismatický herec, režisér a producent prožil život, který si umí jen málokdo představit, nikdy nejde s proudem a je i v úctyhodném věku stále pracovně činný.

  1. Nikdo s jistotou neví, kolik má potomků

Eastwood není zrovna vzorem věrnosti, a také se neostýchá šířit svou genetickou informaci. Oficiální počty uvádějí, že zplodil celkem osm potomků, ale číslo může být vyšší. Spekuluje se totiž o tom, že první dítě má již z dob studií na střední škole. V otcových hereckých šlépějích kráčí syn Scott, kterému se podařilo v Hollywoodu prosadit.

  1. Léta před hereckou kariérou

Ve filmovém průmyslu prorazil v 60. letech, účinkováním ve spaghetti westernech italského režiséra Sergia Leone. Než se vydal na dráhu herce, měl již bohaté zkušenosti z jiných oborů. Pracoval jako pokladní v obchodě, vyzkoušel si i práci dřevorubce, hasiče, oceláře, v armádě pracoval jako instruktor plavání…

  1. Dva v jednom

Kromě herecké kariéry zlákal Eastwooda i svět za kamerou. Jako režisér debutoval v roce 1971 psychologickým thrillerem Zahrajte mi Misty a v následujících letech si ve filmech, jenž režíroval, přidělil skoro vždy i hlavní hereckou roli. Za svou práci získal řadu ocenění, včetně několika sošek Oscara, Zlatých glóbů i cenu BAFTA. I když už není žádný mladík a na kontě má devět křížků, je stále jedním z nejlépe placených režisérů Hollywoodu.

  1. Přežil svou smrt

V roce 1951 se vracel letadlem ze Seattlu do Fort Ordu a stroj začal mít problémy. „Všechno se pokazilo. Rádia nefungovala, kyslík došel a nakonec nám došlo kolem kalifornského Point Reyes palivo a my padali do oceánu. Museli jsme plavat, ale byl konec října a voda byla hodně studená. Nebylo to snadné. O mnoho let později jsem zjistil, že to území je hnízdištěm žraloků bílých. Byl jsem dost rád, že jsem to tehdy nevěděl a neumřel tam.“ dodal k incidentu Eastwood.

  1. Ach, ty ženy…

První manželku, Margaret Johnson, si vzal po šesti měsíční známosti roku 1953. Z jejich vztahu vzešly děti Kyle a Alison. Eastwood ale nedokázal držet své sympatie k ženám na uzdě. Manželské soužití trpělo jeho aférkami a Maggie podala roku 1978 žádost o rozvod. Oficiálně byl jejich vztah ukončen roku 1984.

Během manželství s Maggie udržoval Eastwood dlouholetý vztah s kaskadérkou a tanečnicí Roxanne Tunis. S tou se seznámil při natáčení westernového televizního seriálu Rawhide a mimo jiné zplodil potomka. Před svou tehdejší ženou vše pracně tajil.

Následovaly další vztahy a krátké románky, které se občas vzájemně prolínaly. Od roku 2014 má slavný bouřlivák po svém boku o třicet tři let mladší partnerku, hostesku Christinu Sanderovou. A podle všeho to vypadá, že je Eastwood se svou mladou láskou velmi šťastný.

A na závěr pár citátů slavného herce a režiséra:

  • Když chcete záruku, kupte si toaster.
  • Říká se, že manželství má na svědomí nebe, ale to i hromy i blesky.
  • V hloubi duše jsem rebel. Kdykoliv mi někdo řekne že trend je takový a takový, okamžitě se vydám opačným směrem.
  • Snažil jsem se být rozumný, ale nelíbilo se mi to.
  • Zajímá mne fakt, že čím méně je člověk v bezpečí, tím je pravděpodobnější, že bude mít extrémní předsudky.
  • Respektujte své úsilí i sami sebe. Sebeúcta vede k sebekázni. Když budete mít obojí pod palcem, budete velmi silní.
  • Nevěřím v pesimismus. Pokud něco nejde tak jak byste si přáli, tak na to zapomeňte. A jestli si myslíte že prší, pak bude.
  • Berte svou práci vážně, ale sebe vážně neberte.

Foto: Depositphotos.com