Květnové deště zemědělcům pomohly, vyhráno ale ještě není

31. květen 2020 08:10

Květnové deště pomohly zemědělcům v Moravskoslezském kraji. Dlouhé týdny totiž museli bojovat s enormním suchem, které jim mohlo způsobit velké ztráty. U některých plodin vážně hrozilo, že uschnou.

„Kdyby ty srážky nepřišly, řada porostů skončí velice špatně a bude tím suchem trpět,“ popisuje František Hellebrand, předseda zemědělského družstva z Větřkovic na Vítkovsku. Podle něj by ale i přesto pole potřebovala další vláhu. „Voda vsákla jen do maximálně 20 centimetrů a pod tím je sucho,“ dodává.

Květnové srážky pomohly jařinám, některé plodiny už ale nezachránily. František Hellebrand tvrdí, že se to projevilo například při sklizni senáží. Výnos byl zhruba o 20 procent nižší. Ve finančním vyjádření to pro družstvo znamenalo ztráty stovek tisíc korun.

Čtěte také

Déšť nezachránil ani některé plodiny kylešovické zemědělské společnosti, která hospodaří na Opavsku. „Třeba ozimou řepku, která byla zaseta na lehčích kamenitých půdách v podhorských oblastech, tam bohužel déšť přišel pozdě. Určitě to bude vidět na výnosu,“ dodává předseda Dušan Schreier s tím, že šlo o výjimku.

Podle něj jinak srážky přišly v pravou chvíli. „Věřící lidé se modlili, ateisté doufali. Déšť přišel za minutu dvanáct. Pozitivně reagoval mák, cukrovka a další jařiny,“ vyjmenovává Dušan Schreier.

I když květnový déšť některé plodiny zachránil, zemědělci stále doufají, že pršet bude i v příštích dnech a týdnech.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související