Ministerstvo financí se nechce omlouvat Zdeňku Šarapatkovi. Ten uvažuje, že pošle na stát exekutora

31.05.2020 10:13

Ministerstvo financí podalo dovolání proti rozsudku, podle kterého se má omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém Zemanově poradci Zdeňku Šarapatkovi. V televizi Barrandov o něm v listopadu 2017 řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z Úřadu vlády tehdy vedeného Zemanem odešel z vlastního rozhodnutí. Dokument má k dispozici server Seznamzprávy.cz.

Ministerstvo financí se nechce omlouvat Zdeňku Šarapatkovi. Ten uvažuje, že pošle na stát exekutora
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Zeman ve sněmovně komentuje státní rozpočet

Protože prezidenta žalovat nelze, Městský soud v Praze proto nařídil státu, který v tomto případě zastupuje Ministerstvo financí, aby se Šarapatkovi za Zemanovy výroky omluvil.

Ministerstvo se však omlouvat nehodlá a rozhodlo se podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho text nyní Seznam Zprávy získaly.

Ve čtyřiadvacetistránkovém dokumentu resort financí popisuje, v čem soudy nižší instance podle něho chybovaly a proč by se případem měly zabývat znovu. Podle ředitelky náhradové agendy Ministerstva financí Moniky Vláčilové jde o precedentní případ. „Vystoupení prezidenta republiky na soukromé televizní stanici není vázáno žádnými procesními či hmotněprávními normami,“ uvedla v dokumentu.

Zeman podle Vláčilové žádná pravidla během rozhovoru zmíněným výrokem neporušil. „Žádná předepsaná zákonná pravidla pro výkon veřejné moci nebyla při předmětném vystoupení prezidenta republiky porušena,“ uvedla Vláčilová v dovolání.

„Výrok vzhledem k celkovým souvislostem, za nichž byl pronesen, nedosáhl takové intenzity, že by zasáhl do práva žalobce na ochranu osobnosti a mohl být hodnocen jako nesprávný úřední postup,“ tvrdí Vláčilová.

Rovněž Ministerstvo financí po Nejvyšším soudu také chce, aby se nemuselo Šarapatkovi omluvit do doby, než o tomto dovolání rozhodne.

Šarapatkův advokát Artur Ostrý komentoval odvolání slovy, že v případě jeho uznání by „měl opravdu velmi vážné obavy o vymahatelnost práva v této zemi“. Šarapatka se svým advokátem už plánují další krok – omluvy pokusí dosáhnout s pomocí soudního exekutora.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…