Pátek, 19. dubna 2024

,,Zasaďme se!" Evropské peníze mají bránit suchu, ne mu pomáhat

,,Zasaďme se!" Evropské peníze mají bránit suchu, ne mu pomáhat

Českým europoslancům a europoslankyním začaly psát první desítky lidí, aby změnili Společnou zemědělskou politiku. Na pět okruhů zásadních změn potřebných pro zmírnění sucha v naší krajině upozorňuje Hnutí DUHA s kampaní Zasaďme se [1], která je součástí celoevropské kampaně Good food good farming [2].

Pro zmírnění sucha jsou klíčové podmínky Společné zemědělské politiky pro příští šestileté období, které nyní nastavují výbory Evropského parlamentu. Následná shoda mezi Evropským parlamentem, Evropskou komisí a Radou EU se promítne do podoby dotací nastavených českým Ministerstvem zemědělství.

Dotace přinesly českým zemědělcům od roku 2014 přes 200 miliard korun - většinou ale pro intenzivní zemědělství založené na nekonečných lánech, velkém množství jedovatých pesticidů a umělých hnojiv.

Hnutí DUHA a další desítky organizací napříč evropskými státy v rámci kampaně požadují, aby dotace z veřejných peněz podporovaly výhradně zemědělské hospodaření, které pomůže obnovit pestrou a zdravou krajinu s prosperující biodiverzitou, rozvíjet venkov a šetrné hospodaření, řešit příčiny i dopady klimatické změny či zlepšit životní podmínky chovaných zvířat.

Jan Skalík, vedoucí programu Krajina z Hnutí DUHA řekl:
,,Hnutí DUHA se kampaní Zasaďme se připojuje k celoevropskému úsilí, které chce zabránit suchu. Rok 2020 je pro zdravé potraviny, pestrost krajiny, kvalitu půdy i zaměstnanost na venkově zcela přelomový.
Europoslankyně a europoslanci právě připravují klíč pro rozdělování zemědělských dotací, který by mohl vrátit vodu do naší krajiny. Napište jim i vy, aby se o to zasadili. Tisíce lidí po celé Evropě už žádají své zastupitele, aby hájili zdravou krajinu a bránili změně klimatu."

Poznámky:
[1] www.zasadmese.cz
[2] www.goodfoodgoodfarming.eu/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů