Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Maturanti v ohrožení: Pokud má student příznak infekčního onemocnění, nesmí ke zkoušce

Maturanti v ohrožení: Pokud má student příznak infekčního onemocnění, nesmí ke zkoušce
Zdroj:
Maturita
Mnoho studentů posledních ročníků středních škol je v ohrožení. Tedy alespoň jejich sen jít na vysokou a složit maturitní zkoušku v prvním termínu. To kvůli koronavirové epidemii. Pokud se u studenta objeví jen náznak infekčního onemocnění, nebude připuštěn ke zkoušce. Náhradní termín společné maturitní zkoušky přitom Cermat neumožňuje dřív než na podzim.

Řada žáků posledních ročníků středních škol nemile doplácí na koronavirovou epidemii. Společná maturitní zkouška je jasně stanovená na určité datum, a pokud ho studenti prošvihnou, mají zkrátka smůlu.

Cermat nepovoluje náhradní termín

Pokud se u některého ze studentů projeví jakýkoliv příznak infekčního onemocnění, a vůbec to nemusí být Covid-19, nebude připuštěn ke zkoušce. Přesně to se přihodilo studentce Lucii, která v době mimořádných opatření onemocněla. Má zvýšenou teplotu a špatně se jí dýchá, o koronavirus se ale nejedná.

"Komunikovala jsem kvůli tomu se svou třídní učitelkou, která mi jen řekla, ať jí dám vědět, jestli půjdu k maturitní zkoušce, nebo ne. Pokud nebudu zdravá, nemohu podepsat čestné prohlášení o bezinfekčnosti," řekla maturantka Lucie pro portál Seznam zprávy. Protože prošvihla praktickou zkoušku, v červnu se jí maturitu už nepodaří dodělat. Musí tedy vyčkat na termín stanovený na podzim.

"Škola má opravdu v této situaci možnost žáka do školy nepustit, pokud má některý z projevů virového onemocnění, například horečku, kašel, dušnost, náhlou ztrátu chuti a čichu a podobně, uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Didaktické testy jsou letos naplánované od pondělí 1. června do středy 3. června. Pokud studenti nemohou na didaktické testy dorazit, nemají jinou možnost, než přijít na podzim. Cermat nebere ohledy ani na to, pokud studenti museli být kvůli koronaviru umístěni do karantény. Cermat se totiž musí řídit platnými zákony.

Studentům tedy nezbývá nic jiného, než doufat, že nechytnou nějaké infekční onemocnění a že ani u nikoho ze spolužáků se neprojeví Covid-19, aby nemuseli být umístěni do 14denní karantény, což by znamenalo, že prošvihnou termín společné zkoušky.

Už se eviduje hodně případů, kdy studenti kvůli nemoci či karanténě prošvihli první termín. Pokud se jim pak nepodaří zvládnout zkoušku na podzim, přijdou o možnost nastoupit na vysokou školu a ztratí tak rok studií.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy