Zdravá a jednoduchá dieta. Rozložte si jídelníček podle Barryho Searse

od Nikola Jaroschová
1 minuta čtení
zonova dieta
zonova dieta

Zónovou dietu přivedl na svět americký biochemik Barry Sears. Jeho doporučená metoda hubnutí se stala velmi oblíbenou. Sears začal vydávat knihy, ve kterých vysvětluje její hlavní zásady. Jedná se hlavně o lehkou úpravu existující Atkinsonovy diety, jež libuje sice pomalou, ale zato stálejší ztrátu tuků.

Vyvážený jídelníček

Sears se domnívá, že hlavním cílem správného jídelníčku je dosažení rovnováhy v těle. Tvrdí, že jen ve vyváženém a zdravém stavu je tělo schopné pálit přebytečné tuky a pracovat tak, jak si to přejeme.

Strava zónové diety je tak definovaná jako příjem 30 % bílkovin, 30 % tuků a nakonec 40 % sacharidů. Tato kritéria nesplňuje skoro žádná průmyslově zpracovaná potravina. Proto je lepší vařit vlastní jídla, u kterých budete přesně znát složení.

Atkinsonova dieta se věnuje převážně sacharidům, ale Sears se domnívá, že je důležité brát v potaz i další dvě skupiny látek.

Trpělivost vám přinese výsledky

Zónová dieta bohužel nepatří do těch, které vám za pár dní přinesou úžasné výsledky. Musí se držet dlouhodobě, ale poté se ze štíhlé linie můžete těšit velmi dlouho a nemusí se dostavit ani jo-jo efekt.

Ze svého jídelníčku vyřaďte příliš sladká jídla a tekutiny. U dalších potravin už jen stačí si hlídat příjem látek, abyste dodrželi jejich stanovené množství.

Vyhněte se raději výrobkům z mouky, jako je pečivo, těstoviny, ale i dalším přílohám, jako jsou například brambory.
I když se vám hubnutí může zdát zdlouhavé, zkuste zatnout zuby a vydržet. Jde sice o náročný proces, ale výsledek bude oslňující.

Vhodná i pro sportovce

Sears vytvořil dietu, kterou mohou využít také sportovci. Při sestavování zónové diety myslel na to, že bílkoviny spolehlivě udržují svalovou hmotu, a je tedy nutné jejich hladinu doplňovat.

Pozor by si však měli dát ti, kteří trpí cukrovkou. Snížená hladina cukrů by totiž mohla ohrozit zdravotní stav pacienta.

Autor: Eva Marešová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články