RECENZE: Adam Lambert na desce Velvet dokazuje, že není jen náhradním Freddiem Mercurym

Vydáno 29.05.2020 | autor: Tomáš Kocian

Z Adama Lamberta se v posledních letech stala kontroverzní postava. Pro jedny oblíbenec, který znovuoživil kapelu Queen a na vlně popularity filmu Bohemian Rhapsody s ní odjel nespočet koncertů, kde mu aplaudovaly davy. Pro druhé jen nedostačující napodobenina Freddieho Mercuryho. Ať tak či onak, Lambert se dokázal vypracovat z talentové show American Idol až mezi stálice populární hudby. Nyní přichází se čtvrtým studiovým albem.

RECENZE: Adam Lambert na desce Velvet dokazuje, že není jen náhradním Freddiem Mercurym RECENZE: Adam Lambert na desce Velvet dokazuje, že není jen náhradním Freddiem Mercurym


Adam Lambert

Velvet

Skladby:
Velvet, Superpower, Stranger You Are, Loverboy, Roses (feat. Nile Rodgers), Closer To You, Overglow, Comin In Hot, On The Moon, Love Dont, Ready To Run, New Eyes, Feel Something

13 trax / 44 min

Vydavatel: Bertus

Sám si z Lambertovy sólové tvorby vybavím je dva výraznější hity. Jedenáct let starý What Do You Want From Me a jen o pár let novější Ghost Town. Při pohledu na přebal alba a zvolený font písmen je jasné, že si, jak to u nových desek bývá v módě, zacestujeme časem. Kdo tipuje oblíbená osmdesátá léta, trefuje se do černého. Na rozdíl například od The Weeknda ale zpěvák neudělal celé album v retro stylu. Posbíral jen určité prvky a namontoval je do moderních popových melodií.

Právě melodie jsou jedním z nosných prvků albové novinky. Pro zpěváka s takovým rozsahem by byla vyloženě škoda, kdyby nevyužil svůj hlasový potenciál, toho si je Lambert dobře vědom, a proto ve většině skladeb nechybí melodické hlasové kreace.

Romantické balady u piana střídá veselá skladba ve stylu funky. V písni Roses mu na pomoc přichází Nile Rodgers a vnese do ní svůj nezaměnitelný kytarový rukopis. A v tu ránu se z 80's vracíme o celou jednu dekádu nazpátek.

LIVE: Queen a Adam Lambert předvedli v Praze megalomanskou show, nechyběla vzpomínka na Mercuryho

Na hitovku alba aspiruje song Superpower - roztančená skladba zakončená slušnou kytarovou vyhrávkou. Více výrazných hitů ale na desce Velvet nenajdete. Žádná ze třinácti skladeb zřejmě nedosáhne úspěchu dvou již zmíněných starších hitů.

Adam Lambert je bez diskuzí jeden z nejlepších zpěváků současné doby, nejen co se hlasového rozsahu týče, ale i z pohledu univerzálnosti stylů, ve kterých ho lze použít. Velvet je nahrávkou, která by svou kvalitou neměla zapadnout, jenže na druhou stranu nepřináší nic zase tak přelomového. Je tedy dost pravděpodobné, že za pár měsíců už si na ni nikdo nevzpomene.

text: Tomáš Kocian

Témata: Adam Lambert, Velvet, Queen

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít