Jako herec Eastwood prorazil rolemi charismatických, osamělých, cynických a odvážných pistolníků ve westernové trilogii italského režiséra Sergia Leoneho Pro hrst dolarů (1964), Pro pár dolarů navíc (1965) a Hodný, zlý a ošklivý (1966). V 70. a 80. letech se zase stal prototypem drsného strážce zákona řídícího se vlastními pravidly v sérii kriminálních snímků o policistovi Harrym Callahanovi.

Stejně jako řada jeho filmových hrdinů, ani sám Clinton (Clint) Eastwood neměl jednoduchý život. Narodil se v San Francisku a jeho rodiče museli v letech hospodářské krize neustále kočovat za výnosnější prací. On sám začal vydělávat ve 13 letech. Po ukončení studia v roce 1948 se živil mimo jiné jako pastevec, dřevorubec v Oregonu, topič a hrál na klavír v barech a kavárnách. V roce 1949 narukoval do armády, kde působil také jako plavecký instruktor a po návratu z vojenské služby studoval obchodní školu v Los Angeles.

Kromě toho byl nadšeným filmovým divákem a snažil se prorazit i v této oblasti. Již v polovině padesátých letech se objevil v malých rolích v druhořadých westernech či hororech. Zásadní zlom pak nastal díky rolím v Leoneho westernech, které z Eastwooda udělaly hvězdu. Herecký úspěch ale Eastwoodovi nestačil. V roce 1968 si založil vlastní produkční společnost Malpaso a sám režijně debutoval snímkem Zahrajte mi "MISTY" v roce 1971.

Koncem 80. let ale přestávaly jeho filmy vydělávat a zdálo se, že stejně jako řada jeho kolegů z akčních filmů míří do druhé herecké ligy. Pak ale přišel rok 1992 a s ním syrový "antiwestern" Nesmiřitelní. Film, který režíroval a zahrál si v něm hlavní roli, získal čtyři Oscary, včetně ceny za nejlepší film a režii.

To, že se Eastwood cítí v režisérském křesle stejně dobře jako před kamerou, dokazuje široký žánrový rozptyl snímků - od kriminální roadmovie Dokonalý svět (1993), přes romanci Madisonské mosty (1995), oscarové boxerské drama Million Dolar Baby (2004), až třeba k válečnému "dvojfilmu" Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy (2006). Komerční úspěch jako herec i režisér sklízel Eastwood také s filmem Gran Torino (2008) o starém a neústupném válečném veteránovi či na samém sklonku kariéry s dramatem Pašerák (2018).

Jeho režijní styl je přitom podle současných měřítek zastaralý a nemoderní - využívá klasické vypravěčské postupy, neexperimentuje s obrazem ani s herci, "pouze" vypráví příběh. Jeho filmy působí na první pohled nenápadně, jsou ale psychologicky propracované a plné emocí.

Samostatnou kapitolu v jeho životě tvoří ženy a jeho sedm dětí. První manželství s Maggie Johnsonovou trvalo 25 let a narodil se z něj syn Kyle (jazzový muzikant) a dcera Alison. Podruhé se oženil v roce 1996 s o 35 let mladší televizní reportérkou Dinou Ruizovou, s níž má dceru Morgan. Kromě toho má další čtyři děti z nemanželských vztahů.

Eastwood se angažuje i společensky, je přívržencem republikánů a v letech 1986 až 1988 byl starostou kalifornského města Carmel. Městu pomohl k pozvednutí turistického ruchu a k otevření dětského oddělení v městské knihovně.

Fotogalerie
24 fotografií