Klip týdne: Within Temptation ctí odlišnost a vyzývají k její toleranci

Nový singl Enterain You vydali tento týden holandští metalisté Within Temptation. Skupina v čele s charismatickou zpěvačkou Sharon den Adele v něm opěvuje lidskou odlišnost a vyzývá k její toleranci.

I když je to teprve rok, co vydala holandská metalová šestice Within Temptation své poslední album Resist, přihlásila se tento týden s novinkou v podobě singlu Entertain You. Ten měl být původně jakýmsi předvojem k jejich naplánovanému turné Worlds Collide spolu s Evanescence, které mělo odstartovat v dubnu. Vzhledem ke světové situaci však bylo posunuto na podzim.

Energický vizuál pocházející z dílny Welzen Studios sestává z převážně černobílých záběrů, jejich jednolitost však rozbíjí různé barevné prvky v jednotlivých záběrech. Jeho poselstvím je upozornit na to, jak lidská společnost reaguje na odlišnost. 

„Inspirace pro nás vychází z toho, jak zacházíme s určitou skupinou lidí, kteří se nehodí do naší společnosti, a že vždy cítíme potřebu zdůraznit, do jaké míry nezapadají, takže se pak sami můžeme cítit dobře,“ uvádí Sharon den Adel a pokračuje: „Tito lidé nežádali, aby byli odlišní, jsou prostě jiní. Krása je v tom, že tím, že jsou různí, tito lidé přinášejí naší společnosti tolik barev. Protože naše společnost je tak jednotná,“ vysvětluje.

„V dnešní době je naší první reakcí natočit incident místo toho, abychom někomu pomohli. Oni tu ale nejsou kvůli naší zábavě. Je čas na trochu sebereflexe a ptát se sami sebe, proč to děláme, a přemýšlet o důsledcích pro ostatní. Povědomí je krokem ke změně.“

Kapela plánuje vydávání nových singlů v pravidelných intervalech. „Každý rok vydáme pár singlů – alespoň letos a příští rok. A pak vypustíme album,“ říká zpěvačka. „Je to především o tom, jak dát našim fanouškům něco nového každých pár měsíců. Je to prostě odlišné od toho, jak to dělá většina ostatních. Chtěli jsme dát lidem novou hudbu dříve, než ji od nás očekávali. A máme toho v zásobě ještě spoustu!“ 

Within Temptation je nizozemská symphonicmetalová skupina. Typická metalová instrumentace je zde doplněna o jemnější mezzosopránový zpěv zpěvačky Sharon den Adel. Skupina byla založena v roce 1996 členy Robertem Westerholtem a Sharon den Adel. Oba zakladatelé patřili do skupiny The Circle.
Within Temptation příležitostně spolupracují i s nizozemskou skupinou Delain, jejímž zakladatelem je Robertův bratr Martijn Westerholt, jenž od Within Temptation musel odejít kvůli dlouhodobé nemoci. Dále Sharon hostuje u různých jiných interpretů a zapojila se také do nizozemského charitativního projektu Meneer Konijn pro podporu dětí. 
Skupina má na kontě zatím osm studiových alb.

Členové: 
Sharon den Adel – zpěv (od 1996)
Robert Westerholt – kytara (od 1996)
Ruud Adrianus Jolie – kytara (od 2001)
Jeroen van Veen – basová kytara (od 1996)
Martijn Spierenburg – klávesy (od 2001)
Mike Coolen – bicí (od 2011)
Stefan Helleblad – kytara (od 2011)

Diskografie: 
Enter (1997)
Mother Earth (2000)
The Silent Force (2004)
The Heart Of Everything (2007)
The Unforgiving (2011)
The Q-Music Sessions (2012)
Hydra (2014)
Resist (2019)

Zdroj: Wikipedia

Within Temptation
Zdroj: ČT24/Facebook Within Temptation/Set Vexy