fb pixel Kdo jsou astronauti ze SpaceX? Žádní nováčci, v kosmu strávili dohromady téměř dva měsíce – G.cz
Vyhledávání

Kdo jsou astronauti ze SpaceX? Žádní nováčci, v kosmu strávili dohromady téměř dva měsíce

+ DALŠÍCH 6 FOTEK + DALŠÍCH 7 FOTEK

Po původně naplánovaném a následně odloženém středečním startu se ve včerejších večerních hodinách k vesmírné stanici ISS poprvé v historii úspěšně vypravila soukromá vesmírná loď s posádkou. Spojené státy tím přerušily dosavadní devítiletou závislost na ruských vesmírných lodích Sojuz, které se k přepravě mezi Zemí a Mezinárodní vesmírnou stanicí využívaly. Ke stanici ISS právě směřují astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley.

Jan Fiedler
Jan Fiedler 31.5.2020, 13:00

Vize Elona Muska se stala skutečností

V sobotu ve 21:22 našeho času se pod záštitou společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska podařilo úspěšně odstartovat lodi Crew Dragon s dvoučlennou posádkou astronautů NASA Robertem Behnkenem a Douglasem Hurleym. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) by měla posádka přistát dnes v 16:29 našeho času.

Posádka je složena z dvou zkušených astronautů, Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho. Ti budou mít na palubě lodi k dispozici pouze tři dotykové obrazovky, 38 tlačítek a jednu páčku, Crew Dragon je totiž silně automatizovaná loď. Oba astronauti jsou vybaveni novými obleky, také z dílny společnosti SpaceX – skafandry zajišťují cirkulaci vzduchu, teplotu, tlak, ale také komunikaci.

Robert Louis Behnken je 49letým americkým strojním inženýrem a kosmonautem. Behnken rozhodně není žádným nováčkem v oboru, ve vesmíru již dvakrát byl. V roce 1992 vystudoval Washington University v St. Louis a o pět let později získal doktorát na California Institute of Technology, kde také pracoval jako strojní inženýr. Později pracoval v armádě, kde se staral o testování různých druhů letadel a letounů a nalétal přes tisíc letových hodin. V letech 2000 až 2002 absolvoval výcvik kosmonautů v texaském Houstonu, načež byl zařazen do houstonské jednotky astronautů NASA. Na oběžnou dráhu Země se dostal již v roce 2008 v raketoplánu Endeavour, konkrétně na montážní misi STS-123. V roce 2010 následovala další montážní mise STS-130 na tomtéž raketoplánu. Ve vesmíru strávil celkem 29 dní, 12 hodin a 17 minut, k čemuž se připočte i čas strávený na aktuálně probíhající misi.

Jeho kolega Douglas Gerald Hurley je třiapadesátiletým americkým astronautem narozeným v New Yorku. Vysokoškolské vzdělání dokončil v roce 1988 na Tulane University, následně vstoupil do Námořní pěchoty Spojených států amerických. Výcvik absolvoval na námořní letecké základně Pensacola, a také na základně námořnictva u města Quantico. Roku 1991 se stal námořním pilotem a byl přidělen k výcvikové letce v Kalifornii, kde prošel výcvikem. Následně roku 1997 dokončil výcvikový kurz ve škole pro námořní piloty v Marylandu a stal se testovacím pilotem. S více než dvaceti typy letadel nalétal přes 3200 letových hodin. V červenci roku 2000 byl vybrán jako pilot NASA a po intenzivním dvouletém výcviku se stal členem skupiny astronautů. Do vesmíru se poprvé podíval na misi STS-127 v roce 2009, která měla za úkol dopravit k Mezinárodní vesmírné stanici dvě součásti japonského modulu Kibó. Jako pilot se podíval do vesmíru ještě jednou, konkrétně v roce 2011 na misi STS-135, která byla až do včerejšího dne poslední kosmickou misí, ve které figuroval americký raketoplán.

Revoluce v oblasti kosmického létání

V oblasti kosmického létání jde o velice významnou událost hned z několika důvodů. Tím prvním je skutečnost, že se američtí astronauti dostanou po devíti letech (od chvíle kdy byl přerušen program raketoplánů v roce 2011) k Mezinárodní vesmírné stanici americkou lodí, aniž by museli využít ruské lodi Sojuz a kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Druhým důvodem, který kompletně mění pohled na kosmické lety, je fakt, že se jedná o let soukromého dopravce. Loď Crew Dragon a nosná raketa Falcon 9 totiž patří společnosti SpaceX, kterou založil podnikatel a vizionář Elon Musk.

Loď Crew Dragon byla vynesena raketou Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska. Po přibližně dvou minutách se od nosiče Falcon 9 odpoutal první stupeň, který následně úspěšně přistál na prámu s názvem Of course I still love you (Samozřejmě, že tě stále miluji). Po přibližně šesti minutách od odpojení prvního stupně se odpojil také druhý stupeň, který mezitím přebral práci. Od té chvíle se o průběh letu stará už jen loď Crew Dragon, která několik minut po startu přesáhla rychlost 27 000 kilometrů za hodinu.

První start se nezdařil

Původně byl start lodi Crew Dragon naplánován na středu 27. května, ale byl přerušen z důvodu nepříznivého počasí. Podobná nejistota panovala i při včerejším (sobotním) startu, ještě šest hodin před odletem se nevědělo, zda-li nebude kvůli počasí start lodi opět odložen. Start byl nakonec úspěšný a Behnken i Hurley se v lodi Crew Dragon vydali na cestu k ISS. Jedná se ovšem stále o „pouhý“ testovací let s názvem Crew Dragon Demo 2 a s ním spojený test lodi. Let má také jeden symbolický úkol, a to dovézt z Mezinárodní vesmírné stanice zpět na Zemi americkou vlaječku, kterou na stanici zanechala posádka mise STS-135 v roce 2011. V současnosti není jisté, jestli astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici stráví jeden nebo čtyři měsíce. Doba pobytu se bude odvíjet od stavu jejich lodě, ale také od stavu další pilotované lodě Crew Dragon, kterou společnost SpaceX připravuje pro první, již provozní misi, označenou jako Crew-1.

Podobné články

Doporučujeme

Další články