Narval narvalí

31.5.2020
Citace:
Evgeny A. Podolskiy, Shin Sugiyama, Soundscape of a Narwhal Summering Ground in a Glacier Fjord (Inglefield Bredning, Greenland), JGR Oceans, Volume125, Issue5, May 2020, e2020JC016116, https://doi.org/10.1029/2020JC016116
Zdroj
Narvalové v moři, Dr. Kristin Laidre, Polar Science Center, UW NOAA/OAR/OER/Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pod_Monodon_monoceros.jpg .

Velký úspěch představuje zachycení vokalizace narvalů, protože jde o plachá zvířata, která tráví většinu času daleko na severu. Za pomocí Inuitů nahrávali vědci ve fjordech severozápadního Grónska, kde narvali tráví léto, pomocí hydrofonů na malých člunech jejich komunikaci. Narvalové je někdy nechali přiblížit až na 25 metrů. Na videu postupně slyšíme sociální volání (social call), kterým kontaktují ostatní narvaly a echolokaci pomocí cvakání, kterou vyhledávají hejna ryb. Čím jsou blíž, tím rychleji cvakají, až zvuk začne připomínat motorovou pilu.

Oblast výskytu narvalů, modře pravidelný výskyt, čárkovaně občasný  výskyt, upraveno podle, Sansculotte/CC BY-SA, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Narwhal_distribution_map.png .Zajímavé je, že narvalové tráví hodně času blíže než 1 km od linie telení ledovců, což je nejhlučnější oblast oceánů. „Je tam tolik praskání kvůli pukání ledu a spousta bublin vznikajících při tání... Je to jako šumivý nápoj pod vodou. Zdá se, že se zabýváme zvířaty, která žijí v jednom z nejhlučnějších prostředí, aniž by s tím měla velké potíže,“ https://news.agu.org/press-release/researchers-capture-rarely-heard-narwhal-vocalizations-video/říká první autor publikace? E.A.Podolskiy z Hokkaidské univerzity v Sapporu. Narval jednorohý (Monodon monoceros, angl. narwhal) dorůstá délky do 6 m, patří tedy mezi menší kytovce. Jde o jediného zástupce rodu narval. Proslulý je rohem samců, ve skutečnosti klem, protaženým zubem, konkrétně špičákem horní čelisti, který dorůstá až délky 2,5 m.

 
Odeslat komentář k článku "Narval narvalí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Narval narvalí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace