Podcast Petra Viziny: Pod stromem jsem četla básníkovi jeho verše, říká Načeva

Petr Vizina Petr Vizina
31. 5. 2020 14:00
Se zpěvačkou Monikou Načevou o její nové desce, životě v ústraní a o přitažlivosti básní, které vznikaly za komunistů v undergroundu.

Své desáté studiové album i svou novou - tříčlennou - kapelu nazvala originální hudebnice Zdivočelí koně. Podle básně Pavla Zajíčka. "Vzpomínat nebudeme! Vzepnout se dál!" deklamuje kapela Zajíčkova slova bez sentimentu a heroických vyprávění o minulosti.

Podcast s Monikou Načevou si můžete poslechnout zde:

Klávesista David Kabzan pro desku zhudebnil texty vzniklé v šedesátých a sedmdesátých letech. Vedle Zajíčkových básní jde ještě o verše Věry Jirousové, Václava Hraběte, Vladimíry Čerepkové, Ivana Martina Jirouse či málo známé Šárky Smazalové, která zemřela v pouhých třiadvaceti letech v roce 1968.

Shodou okolností tak dnes ze všech na desce zhudebněných literátů žije už jen Pavel Zajíček, který tráví své dny v léčebně dlouhodobě nemocných.

Monika Načeva vstoupila na hudební scénu s albem Možnosti tu sou v roce 1994. Postupně spolupracovala například s kytaristou Michalem Pavlíčkem, producentem Janem P. Muchowem nebo slovenským DJem, který si říká Tentato.

Vítejte u podcastu Na dotek. Jeho dnešním hostem je zpěvačka Monika Načeva. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy