Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka Tadeáška (†4 měs.) z Mělnicka promluvila! Policie zná výsledky pitvy dítěte

Aktualizováno -
31. května 2020
21:21
Autor: shp, ČTK - 
31. května 2020
13:54

Smrt čtyřměsíčního Tadeáška z Mělnicka šokovala celé Česko. Všichni se ptají, co se s ním stalo a proč musel zemřít. Policie přišla s částečnou odpovědí. V neděli zveřejnila výsledky pitvy. Zanedlouho poté se poprvé k smrti svého syna vyjádřila matka, kterou mnozí z jeho smrti vinili.

Video  Policisté našli tělo Tadeáška (†4 měs.).  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

„Dnešní výsledky soudní pitvy vyloučily cizí zavinění. Násilná smrt či cizí zavinění byly soudní pitvou vyloučeny. Podezřelé osoby, které jsme v souvislosti s případem zadrželi a vyslýchali, byly dnes propuštěny. V této chvíli je to rodinná tragédie, určitě se nejedná o nějaký trestný čin, závažný zločin vraždy a podobné,“ řekla Blesk.cz policejní mluvčí Lucie Nováková.

Kteří lidé byli k výslechu předvoláni, není jasné. Spekuluje se nejčastěji o matce Tadeáška a jeho dědečkovi. Pátrání po malém chlapci bylo vyhlášeno v pátek odpoledne. Matka tvrdila, že jí dítě někdo vzal i s kočárkem, když usnula v hořínském zámeckém lesoparku.

Příčina smrti je nejasná

Mluvčí neuvedla, kolik lidí policisté kvůli nálezu mrtvého miminka vyslýchali. Nechtěla ani uvést, co bylo příčinou smrti a kde bylo dítě nalezeno. Podle Novákové jde o rodinnou tragédii. Nelze proto poskytnout další informaci.

Od sobotního rána pátrání pokračovalo, na místě bylo i poříční oddělení policie s potápěči.

Pátrání skončilo tragicky v sobotu

V pátek prohledával okolí ze vzduchu vrtulník s termovizí, v sobotu policie využila k prohledávání dron. Hasiči byli v sobotu z Hořína odvoláni kolem 15:00. Není jasné, zda už v tu chvíli policie tělo nalezla, či nikoliv. Pátrání policisté oficiálně ukončili před 17:00. Policisté se kromě parku zaměřili také na prohledávání břehů a hladiny blízkých toků, v blízkosti parku je soutok Labe a Vltavy, protéká jim i Hořínský potok. Policisté se soustředili také na okolí mostu Josefa Straky přes Labe.

Matka promluvila!

V neděli odpoledne se k smrti svého syna poprvé vyjádřila na sociální síti jeho matka. „Pro všechny informované: Policie dnes prokázala, že se nejednalo o mé zavinění a propustili mě. Takže nechte můj profil na pokoji, bude dřív nebo později smazán,“ uvedla. Vzápětí ale dodala: „Stalo se to, čeho jsem se nejvíce bála. Přišla jsem o mého malého synka, kterého jsem milovala, snažila jsem se, aby měl to nejlepší. Občas jsem na to neměla sílu. Bylo to něco pro mě nového.“

„Lituji toho, že jsem nebyla skvělá máma, kterou jsem měla být. Je mi strašně líto, že jsem na malou chvíli usnula a malý nikde. Modlila jsem se, aby se našel. Ale ta zpráva mi vyrvala srdce. Bohužel čas nevrátím. Chtěla bych ho mít znovu v ruce a držet ho. Je strašný přijít o část mě. Pro ty, co si o mně udělali názor, bych chtěla poprosit, aby mě aspoň v tuto dobu nechali být a nepsali tak hnusné věci. Děkuji,“ uzavřela matka Tadeáška.

V neděli přišla se vzkazem i příbuzná rodiny – snacha babičky Tadeáška. Poděkovala všem za pomoc. „Omlouváme se, neměli jsme sílu všem poděkovat, hlavně těm, kteří nám pomáhali hledat našeho Tadeáška. Všem mockrát děkujeme, policii, záchranářům, kriminalistům, zdravotníkům, dobrovolníkům. Všem mockrát děkujeme za to, co pro nás udělali. Víme, že udělali, co bylo v jejich silách,“ napsala na sociální síti.

Příbuzná nezmínila matku ve vzkazu

Uvedla také, že rodina nebude k případu poskytovat žádné další informace. Lze si přitom všimnout, že ve veřejném vzkazu záměrně nezmínila matku Tadeáška. „Nebudeme nikomu podávat žádné informace, bylo to naše štěstí, babičky, dědy, táty Dominika, Jakuba a mě, Nely. A prosíme, nechte nás být. Musíme se s tou bolestí sami poprat,“ uzavřela.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání