Prostreno.cz

Rizika spojená s konzumací česneku

Česnek je dobrý pro srdce, cévy i fyzickou výkonnost, přičemž poskytuje prevenci před rakovinou. Můžete ho ale jíst i vy? Pokud vás čeká operace, máte citlivé zažívání nebo nízký tlak, raději si nechte zajít chuť.

Česnek je celosvětově vyhledávanou rostlinou, která podle jistých historických pramenů prochází ze Sibiře, odkud se přibližně před pěti tisíci lety rozšířila do dalších zemí. Je i vaším kuchyňským favoritem? A znáte všechny jeho účinky, ale i rizika? Pojďme si na ně společně posvítit.

Přednosti, které mu nikdo neodpáře

Účinkům česneku bylo zasvěceno mnoho výzkumů. Jejich prostřednictvím se kupříkladu prokázalo, že toto ochucovadlo díky obsaženým enzymům zachovává pružnost cév, čímž předchází kardiovaskulárním chorobám. Má také vliv na regulaci hladiny cukru v krvi, proto je vhodné pro pacienty s diabetem. Zároveň snižuje vysoký cholesterol, a to už po osmi týdnech každodenní konzumace.

Repelent s protirakovinným působením

Rovněž se zjistilo, že lidé, kteří jmenovanou bylinku „užívají“ pravidelně, vykazují až o 50 procent nižší riziko rakoviny. Každý snědený stroužek také funguje jako přírodní repelent, neboť jeho aromatické složky vylučované pokožkou pomáhají odpuzovat klíšťata i komáry. Česnek jakožto silný antibakteriální prostředek zároveň přispívá k léčbě infekcí v trávicím traktu, čímž mimo jiné poskytuje prevenci před žaludečními vředy.

Nelze opomenout, že souběžně prý zvyšuje fyzickou vytrvalost, tiší bolesti svalů nejen po cvičení a mírní projevy osteoartritidy. Ačkoli by si z těchto předností jistě vybral každý, zdaleka to neznamená, že tahle medicína je určená pro všechny. Jak je to s nepříznivými vedlejšími účinky?

Pozor na množství, a to hlavně u dětí

Co když je česnek podáván našim nejmenším? To je otázka, na kterou možná hledáte odpověď i vy. Některé zdroje naznačují, že jeho vysoké dávky mohou být pro děti nebezpečné, nebo dokonce fatální. Na stranu druhou se ale často zmiňuje, že krátkodobá spotřeba v malém množství působí léčivě. Takže nechť ať si názor udělají sami rodiče, nicméně opatrnosti není nikdy nazbyt!

Před operací si nechte zajít chuť

Nutriční profil uvedené rostliny snižuje krevní tlak, což by lidem s hypotenzí mohlo způsobit nemalé problémy. A kdy ho ještě raději vyřadit z jídelníčku? Tak dva týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem, neboť česnek má vliv na krevní oběh, z čehož hrozí zvýšená krvácivost.

Nic pro citlivé žaludky

Vzít v potaz se musí i to, že „sibiřský poklad“ dokáže nehezky podráždit gastrointestinální trakt. Máte-li tedy potíže se zažíváním, držte se hesla, že dobrého pomálu. Ať vám pozdější nevolnost nenaruší radost z chutného oběda…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat