Hlavní obsah

V epicentru pandemie: „Brazílie ještě pořád nečelí tomu nejhoršímu“

Foto: Profimedia.cz

Ulice Sao Paula uprostřed koronakrize.

Reklama

Víc než dvousetmilionová Brazílie se stala epicentrem koronavirového onemocnění. A co se týče počtu obětí, v současnosti je čtvrtým nejzasaženějším státem na světě.

Článek

Nakažených je v Brazílii okolo půl milionu, jejich počty ale rychle stoupají – v sobotu přibylo dalších více než 33 tisíc pozitivně testovaných na covid-19. Přibývá i těch, kteří nemoci podlehli, v neděli nad ránem média informovala o nárůstu obětí o více než 950 za den.

„Situace je tu opravdu špatná. Čísla stále stoupají, pořád jsme nedosáhli bodu, kdy křivka začne klesat. Na rozdíl od Evropy Brazílie ještě pořád nečelí tomu nejhoršímu,“ řekla Seznam Zprávám Brazilka Alexandra Pereiraová. Žije v metropoli Riu de Janeiru, která leží ve stejnojmenném státě, jenž je druhým nejhůře postiženým v Brazílii.

Zatímco brazilský prezident Jair Bolsonaro od počátku pandemie krizi zlehčoval a brojil proti koronavirovým opatřením, vedení jednotlivých brazilských států ve většině případů přistoupila k jejich zavedení. „Upřímně? Je to vážně matoucí. Prezident něco řekne, zbytek vlády říká něco jiného. Veřejnost je vlastně obětí politického boje. A ani ekonomicky vláda není lidem schopna pomoci tak, jak by měla,“ nastínila Pereiraová rozpor mezi směřováním jednotlivých států a federální vlády.

Foto: Profimedia.cz

Sao Paulo a výjev z jednoho z místních dvorků.

Sao Paulo má nejvíce případů

V čele brazilské nákazy stojí stát Sao Paulo na jihu země, kde se objevil první případ covid-19 v Brazílii. Podle chilského listu Santiago Times registrovalo vůbec nejlidnatější Sao Paulo v sobotu víc než 101 tisíc nakažených a přes sedm tisíc mrtvých – ve stejnojmenné metropoli musela být kvůli nedostatku lůžek intenzivní péče zřízena lůžka JIP navíc.

V jihobrazilské metropoli žije už pět let Jan Michálek, se kterým se Seznam Zprávy spojily. Guvernéři brazilských států podle něj od počátku následují doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Ať už jde o zavírání obchodů, nošení roušek nebo práci z domova. Některé spolkové státy zavedly některá opatření jako povinná (a vynucují je třeba pokutami), jiné zůstaly jen u doporučení. Mezi takovými jsou i státy Sao Paulo a Rio de Janeiro.

V Sao Paulu měli správci jednotlivých oblastí možnost rozhodnout o uvalení karantény a dalších nařízení sami. V metropoli Sao Paulo tak v pondělí například dojde k rozvolnění opatření – otevřou se obchody, kanceláře a třeba i půjčovny aut.

Složitá situace je v souvislosti s opatřeními podle Michálka zejména ve favelách, chudinských čtvrtích, které jsou často ovládané drogovou mafií.

„Ve favelách, hlavně v Riu de Janeiru, dochází k šíření viru i kvůli tomu, že maloobchody, hospůdky či bary, stále fungují. Starosta města nemá možnost, jak to omezit. V těchto oblastech, které jsou pod vlivem jak drogových dealerů, tak i samotné, zkorumpované, policie, se omezení nedají prosadit. Dochází k situaci, že maloobchody se nezavírají, protože policie, lokální jednotka, požaduje po majitelích obchodů jakousi platbu za ochranu a udržení pořádku,“ popsal fungování favel Michálek.

Nákaza? „Nevidím ji tu“

Z největší favely v Brazílii se Seznam Zprávám ozval i Carlan Gracie. Žije ve favele Rocinha, která leží v Riu de Janeiru a kde se podle Brazilce tísní stovky tisíc lidí. „Žiju tu v jedné z komunit – však je to slum, že ano? Je tu hodně špíny a bacilů. A kdokoliv, kdo není zcela zdravý, ten virus nejspíš chytí. Podle mě ho tu má spoustu lidí, většina ale nemá příznaky,“ řekl Seznam Zprávám Gracie.

V Rocinhe je podle Brazilce zatím dost jídla, ne všichni si ho ale mohou dovolit. „Všiml jsem si, že se mnoho lidí dalo dohromady a ti z komunit, kteří mají peníze, koupili koše jídla pro ty chudší. Je tu mnoho nezaměstnaných. Já sám jsem kvůli koronaviru přišel o práci, mám ale ve Spojených státech kamaráda, který mi posílá každý měsíc dvě stě dolarů, což pokryje všechny výdaje,“ přiznal Gracie a uvedl, že teď v době pandemie vychází ven jen na nákup. Nejméně dvě třetiny obchodů jsou pořád otevřené.

Foto: Profimedia.cz

Život ve favele Rocinha v Riu.

Lidé ve favele se podle něj snaží dodržovat koronavirová doporučení. „Nosí třeba roušky, jde ale spíš o výraz vzájemného respektu,“ doplnil Brazilec, který věří tomu, že je koronavirová epidemie spíše nafouknutou mediální bublinou. „Já ji tu prostě nevidím,“ uvedl k situaci ve favele. V úterý měla Rocinha oficiálně asi 15 obětí covid-19, v pátek jich bylo 55. Podle televize Globo tam evidují okolo dvou set nakažených.

„Nechci nikoho žádat o pomoc. A myslím, že ostatní z favely to cítí podobně – chtějí se vrátit do práce, nasytit svou rodinu a odvést děti zpátky do školy. A k sociálnímu distancování? Brazilci se rádi objímají, dávají si polibky, dotýkají se. Takže distancovat se tady moc nefunguje,“ popsal ze svého pohledu koronavirovou krizi v Brazílii Carlan Gracie.

„Lidé situaci ignorují“

Jednotnou reakci na krizi rozdmýchává hlava státu Jair Bolsonaro, která se o ní dříve vyjadřovala jako o „chřipečce“ a prosazovala jako lék proti koronaviru látku chlorochin. WHO přitom vyzvala, aby lidé antimalarika chlorochin ani jemu podobný hydroxychlorochin neužívali.

„Bolsonaro je nezodpovědný, člověk jako on by neměl stát v čele země jako je Brazílie,“ napsal Seznam Zprávám Nizozemec Lucien Schrauwers, který žije nedaleko metropole Fortaleza ve státě Ceará.

Schrauwers připomněl, že si státy rozhodují o koronavirových opatřeních samy. „Kroky komunálního i státního vedení jsou celkem dobré, tedy kromě tvrdšího vynucování dodržování nařízení na ulicích. Karanténa i zrušení meziměstské dopravy jsou v pořádku. Na druhou stranu federální vláda v čele s Bolsonarem jsou hanbou a zcela špatným příkladem pro obyvatelstvo,“ ohodnotil vedení Brazílie.

„Jsem si vědom toho, co se děje ve světě. A jsem proto velmi opatrný – musím se starat o svou rodinu, takže se snažím dělat vše, co je možné. A to hlavně kvůli tomu, že je zdejší zdravotnictví na pokraji zhroucení a místní lidé tuto závažnou situaci ve většině ignorují,“ uzavřel Schrauwers z Ceará.

Reklama

Doporučované