První astronauti v lodi SpaceX úspěšně dorazili k Mezinárodní vesmírné stanici. Vyzkoušejte si, jaký manévr museli provést

Jiří SvobodaJiří Svoboda

crew-dragon3

Foto: SpaceX

Vizualizace vesmírné lodi Crew Dragon při připojování k Mezinárodní vesmírné stanici

0Zobrazit komentáře

Po více než devatenácti hodinách letu se k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) připojila loď Crew Dragon společnosti SpaceX, která poprvé za devět let vynesla z americké půdy astronauty na oběžnou dráhu. Včerejší ostře sledovaný start historické mise proběhl bez problému, stejně tak i následné korektivní zážehy, které loď nasměřovaly přímo k ISS.

Ke stanici se Crew Dragon připojil o několik minut dříve než v plánovaných 16:29 SELČ, po více než hodinu a půl dlouhém přibližování. Posádka ve složení Dough Hurley a Bob Behnken tak v tuto chvíli čeká na dokončení některých úkonů a už za několik hodin se přesune do útrob ISS. Ve vesmíru má zůstat několik měsíců, nanejvýš i několik stovek dní.

Během devatenáctihodinového letu si astronauti vyzkoušeli manuální řízení lodi Crew Dragon, ale jinak s přiblížením příliš mnoho práce neměli. Moderní loď z dílen vesmírné firmy Elona Muska totiž disponuje plně autonomním řízením nebo například LIDAR senzory (známých i z autonomních aut), které dokáží loď automaticky nasměrovat, naklonit nebo akcelerovat. Manuální řízení nakonec Hurley převzal při finálním přiblížení.

V dobách, kdy ovšem automatické přibližování neexistovalo, bylo připojení k ISS vždycky mimořádným a velmi delikátním úkonem, který vyžadoval (a od počítače stále vyžaduje) naprosto chirurgickou přesnost. Přece jen, uřídit dopravní prostředek ve stavu beztíže a bez vzduchu není žádná legrace.

To se ostatně SpaceX snaží ukázat v nové internetové simulaci, která proces úspěšného přiblížení k ISS přesně mimikuje. Firma Elona Muska tvrdí, že rozhraní se podobá tomu, které astronauti reálně používají při výcviku. Uživatelé musí ovládat například rychlost, pohyb do všech stran, rotaci nebo náklon lodi do všech stran. Stejným způsobem se připojila k ISS i skutečná posádka astronautů.

spacex-crew-dragon1

Foto: SpaceX

Start historické mise SpaceX, ve které do vesmíru poprvé vyneslo astronauty

Historická mise Crew Dragon Demo-2 odstartovala včera ve 21:22 SELČ z floridského mysu Canaveral. Bylo to poprvé od konce programu Space Shuttle (2011), co se z americké půdy vznesla lidská posádka, jinak byla NASA dosud závislá na dopravě v Sojuzech. Právě nezávislost na Rusech při dopravě na ISS (za níž platí tučné částky) je jedna z hlavních motivací úřadu.

Pro SpaceX samotné se jednalo bezesporu o největší milník od jeho vzniku a poprvé v historii měla společnost co do činění s lidskými astronauty. Poprvé od roku 1981 (první let raketoplánu) se lidé proletěli na zcela nové vesmírné lodi, která je navíc určena i k vesmírnému turismu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym