Déšť nevadil. Lidé šli na Svatý Hostýn, aby si připomněli 152 let od úmrtí sběratele moravských lidovek Františka Sušila

Cílem akce bylo vzdát hold lidové písničce a Sušilovi samotnému

Desítky lidí si dnes odpoledne výšlapem z Bystřice pod Hostýnem na Svatý Hostýn připomněly památku sběratele a vydavatele moravských lidových písní Františka Sušila. Zemřel před 152 lety.

Cílem akce bylo vzdát hold lidové písničce a Sušilovi samotnému, řekl hlavní pořadatel Tomáš Hradil ze spolku Kulturák.

"My jsme se rozhodli, že budeme namísto Františka Sušila stoupat na Hostýn, na který on už v roce 1868 nevyšel. Byl nemocný, cítil, že přichází konec, tak sem přijel, že si to ještě vyjde. Měl tady v Bystřici neteř, ale u ní ulehl, tři týdny ležel a zemřel a nedošel. A my, co jsme muzikanti a děláme akce, jsme se rozhodli, že budeme chodit místo něho," řekl Hradil.

František Sušil se narodil 18. června 1804. Lidové písně začal sbírat ještě jako student. Vrcholem jeho úsilí byla sbírka nazvaná Moravské národní písně s nápěvy do textu vřaděnými. Do ní zařadil jen písně, které sám zapsal nebo si dodatečně ověřil. Sbírka vycházela nejprve sešitově, knižně byla vydána v roce 1860. Obsahuje 2361 písní ze všech moravských regionů v širokém žánrovém rejstříku

Zatímco loňský nultý ročník podle něj absolvovalo zhruba 30 lidí, tentokrát jich i přes deštivé počasí byla více než stovka.

V uniformě portášů, někdejších strážců moravsko-uherské hranice, vyrazil na pětikilometrovou trasu pochodu Jiří Stanovský, který působí ve Valašském sboru portášském. Je také členem Valašského souboru písní a tanců Rusava.

"Loni jsme byli s naším folklorním souborem jinde, tentokrát už jsme navzdory počasí nemohli účast odmítnout. V prvé řadě je to úcta k Františku Sušilovi a zároveň poděkování. Písně, které zapsal, využíváme i při naší folklorní činnosti," řekl ČTK Stanovský.

O hudební doprovod se cestou na několika zastaveních postarala Horňácká muzika Petra Mičky. Průvodního slova se ujal spisovatel a historik Ladislav Čumba. Nechyběla ani taneční vystoupení. "Atmosféra je úžasná. Lidé, kteří o tom nevědí, běžní turisté, návštěvníci Hostýna, zničehonic přijdou v lese ke skupině hudebníků a je to krásné," řekl Hradil.

Pochod na Svatý Hostýn připomíná Františka Sušila
Pochod na Svatý Hostýn připomíná Františka Sušila
zdroj: ČTK

Související