TOPlist

Posádka Crew Dragonu dorazila na ISS. Manévr si můžete vyzkoušet i vy

crew dragon nahled new

Crew Dragon s astronauty Bobem Behnknenem a Dougem Hurleym dnes okolo 17:00 dokončil dokování s ISS. Asi o dvě a půl hodiny později pak oba astronauti na palubu Mezinárodní vesmírné stanice vstoupili a přivítali se s členy Expedice 63.

Došlo tak k naplnění dalšího významného milníku mise Crew Demo 2, která započala včerejším ostře sledovaným startem. Ve 21:22:45 našeho času z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovala raketa Falcon 9 s vesmírnou lodí Crew Dragon. SpaceX se tak stala první soukromou firmou na světě, která dopravila vlastní raketou a lodí astronauty na ISS. USA zároveň po devíti letech ukončily závislost na ruských raketách Sojuz.

spacex demo2 crew dragon 203
Význam včerejšího startu dokládá i fakt, že mu byl osobně přítomen jak prezident, tak viceprezident se svou ženou

Co se týče samotného dokovacího procesu, ten proběhl plně automaticky. Posádka pouze nějakou dobu předtím testovala manuální ovládání Crew Dragonu pokřtěného Endeavour pro případ, že by to v budoucnu bylo potřeba.

Vyzkoušejte si dokování s ISS

Ačkoliv dokování zajistil počítač, je možné ho v případě potřeby řídit i ručně. K tomuto účelu by sloužily dotykové obrazovky, které mají astronauti v Crew Dragonu před sebou. Pokud si chcete vyzkoušet, jak se manuálně Dragon pilotuje, zamiřte na web iss-sim.spacex.com.

spacex demo2 crew dragon 022
Záběry z ISS nabídly zajímavý pohled na přibližující se Crew Dragon

Na této webové stránce najdete simulátor, který vám umožní zkusit navést Crew Dragon ke spojení s ISS. Budete ho muset nejen ke stanici přiblížit, ale také správně natočit a vyrovnat orientaci hned v několika osách s tolerancí maximálně 0,2°. Ovládání je přitom prý poměrně realistické, což dokládá i video s autentickými záběry, které se vám po úspěšném dokování nabídne.

spacex demo2 crew dragon 201
Ovládací prvky Crew Dragonu vypadají ve srovnání se Sojuzy či raketoplány Space Shuttle o poznání moderněji.

V redakci jsme simulátor zkoušeli, a spojení se nám povedlo na první pokus. Nutno ale říct, že jsme postupovali pomalu a obezřetně. O simulaci totiž v živém vysílání mluvili i někteří zaměstnanci SpaceX a NASA, kteří často přisuzovali své neúspěchy právě přílišné rychlosti.

Kdy očekávat návrat?

Astronauti k ISS letěli přibližně 19 h, během nichž dvakrát testovali manuální ovládání, spali, jedli a také nám ukázali nejrůznější zákoutí Crew Dragonu. Dočkali jsme se i představení dinosaura jménem Tremor, který na palubě cestuje taktéž. Synové obou astronautů jsou totiž prý velkými fanoušky těchto prehistorických stvoření. Astronauti tak shromáždili všechny hračky v podobě dinosaurů z obou domácností a chlapci následně vybrali, kterou z nich pošlou jako doprovod svých otců do vesmíru. A vyhrál právě třpytkami posetý Tremor.

spacex demo2 crew dragon 202
Seznamte se – Tremor. Třpytivý dinosaurus, který vyhrál cestu do vesmíru.

Teď nicméně nastává z diváckého hlediska méně zajímavá fáze, kterou je samotný pobyt na ISS. Délka je nejistá – minimálně by mělo jít o 30 dní, možné je ale prodloužení až na 120 dnů. Pak započne proces návratu na Zem, který bude zakončen přistáním Crew Dragonu na padácích do oceánu. Poblíž by tou dobou už měla čekat záchranná loď SpaceX GO Navigator, která Dragon vyzvedne a posádku dopraví na pevninu.

Až úspěšné završení této fáze bude opravdu definitivní tečkou, která potvrdí dosažení historického úspěchu SpaceX. NASA následně soukromé firmě Elona Muska udělí povolení pro pravidelné lety s posádkou na ISS. První ostrý let je přitom předběžně plánován na srpen. Letět by tentokrát měl kromě dvojice Američanů i Japonec, jedno místo pak zůstane neobsazené.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku