Zakotvení potvrzeno! Loď Crew Dragon s posádkou poprvé přistála u ISS

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes úspěšně zakotvila americká kosmická loď Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX. Na palubě lodi, která z floridského mysu Canaveral odstartovala v sobotu, je dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley.

Pro USA byl sobotní start i dnešní zakotvení historickým okamžikem, po devíti letech od konce programu raketoplánů na oběžnou dráhu kolem Země a k ISS odletěla z území Spojených států americká loď s posádkou. Takovýto pilotovaný let je navíc poprvé v režii soukromé společnosti a ne vládní vesmírné agentury.

"Zakotvení potvrzeno! Douglas Hurley a Robert Behnken oficiálně přistáli u Mezinárodní vesmírné stanice v 10:16 východoamerického času (16:16 SELČ)," napsal NASA na twitteru. Dalších asi 15 minut pak trvalo dokončení přistávací sekvence včetně ověření systémů, loď již ale byla k ISS připojená.

Docking confirmed – Crew Dragon has arrived at the @space_station! pic.twitter.com/KiKBpZ8R2H

— SpaceX (@SpaceX) May 31, 2020

Manévr, který se odehrál v automatickém režimu a o zhruba deset minut dříve oproti původnímu předpokladu, se uskutečnil v době, kdy ISS přelétala nad pomezím Mongolska a Číny. Spojení bylo možné sledovat živě na internetové televizi NASA. Komentátoři na televizi NASA přistání označili za hladké.

Přechod mezi lodí a ISS se otevřel zhruba dvě hodiny po přistání, poté se Behnken s Hurleym na palubě orbitálního komplexu osobně přivítali se stávající tříčlennou posádkou, kterou tvoří velitel astronaut NASA Christopher Cassidy a ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner. Jak dlouho Behnken a Hurley na ISS na oběžné dráze kolem Země stráví, ještě není jasné. Mělo by to být v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců.

This is the first time in human history @NASA_Astronauts have entered the @Space_Station from a commercially-made spacecraft. @AstroBehnken and @Astro_Doug have finally arrived to the orbiting laboratory in @SpaceX's Dragon Endeavour spacecraft. pic.twitter.com/3t9Ogtpik4

— NASA (@NASA) May 31, 2020

Loď Crew Dragon, kterou v sobotu vynesla do kosmu raketa Falcon 9, pojmenovala dvojice astronautů jako Endeavour (Úsilí). V programu NASA je to již třetí vesmírné plavidlo tohoto jména - prvním byl velitelský modul lunární mise Apollo 15 a druhým jeden z raketoplánů.

"Vybrali jsme Endeavour z několika důvodů - zaprvé NASA, SpaceX a Spojené státy vyvinuly neskutečné úsilí od konce programu raketoplánů v roce 2011. Druhý důvod, proč jsme loď pojmenovali Endeavour, je pro Boba a mě osobní. Oba jsme poprvé letěli v raketoplánu Endeavour," uvedl Hurley.

Behnken a Hurley včetně mise Crew Dragonu letěli do kosmu třikrát. Behnken dvakrát na palubě raketoplánu Endeavour a Hurley poprvé raketoplánem Endeavour a podruhé byl v roce 2011 členem posádky raketoplánu Altantis na jeho posledním letu, kterým zároveň NASA ukončil program těchto orbitálních plavidel.

Na Behnkena a Hurleyho čeká na ISS vzkaz v podobě malé americké vlajky, která letěla do vesmíru při prvním letu amerického raketoplánu v roce 1981 a poté byla i na palubě raketoplánu Atlantis, který v roce 2011 tento program ukončil. Vlajku v přechodové komoře na ISS zanechala posádka Atlantisu, ve které byl i Hurley, se vzkazem, že si ji může převzít výhradně posádka, která odstartuje z amerického Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral.

Loď Crew Dragon letěla k ISS poprvé už loni v březnu, tehdy to ale bylo bez posádky. Na loňský první demonstrační let nyní navázal druhý zkušební let, tentokrát s astronauty. Pokud bude vše úspěšné včetně návratového přistání v Atlantickém oceánu, získá Crew Dragon plné schválení NASA pro dopravu astronautů do vesmíru.

Související

Vesmírná loď Crew Dragon

NASA a SpaceX odložily start mise Crew s posádkou

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) spolu se společností SpaceX oznámily odložení startu mise Crew 7, která má za cíl dopravit čtyři astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). 

Více souvisejících

Crew Dragon ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) SpaceX Elon Musk vesmir

Aktuálně se děje

před 30 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy