Demonstrace kvůli úmrtí Floyda se konají i v Londýně a dalších evropských městech

George Floyd, protesty, Londýn

Demonstrace kvůli úmrtí George Floyda se v neděli uskutečnila také v Londýně

Smrt amerického černocha George Floyda při zásahu minneapoliské policie vyvolala vlnu protestů nejen v USA, ale také v Kanadě, Velké Británii, Itálii či Německu. Demonstrace se podle zámořského magazínu Variety konaly nejen tento týden, další se mají uskutečnit i na začátku června.

V Berlíně se v sobotu před americkým velvyslanectvím u Braniborské brány sešlo několik tisíc lidí, kteří protestovali proti okolnostem Floydovy smrti. Ten zemřel poté, co mu bělošský policista několik minut klečel na krku, ačkoli si muž stěžoval, že nemůže dýchat. Dav nesl transparenty Na černošských životech záleží, Spravedlnost pro George Floyda či Nemohu dýchat.

Stovky lidí demonstrovaly v londýnském obvodu Peckham. Dav v jednu chvíli zastavil veškerou dopravu na místní hlavní komunikaci. V centru Londýna se má uskutečnit další demostrace též dnes. Následovat by měly také příští týden ve středu, v sobotu a v neděli se pak protesty v Londýně budou konat v Hyde Parku, před parlamentem a také před americkým velvyslanectvím.

V kanadském Torontu demonstranti uspořádali protestní pochod od parku Christie Pits k velitelství městské policie. Akce, která byla protestem proti smrti Floyda a také černošky Regis Korchinskiové-Paquetové, se zúčastnilo několik tisíc lidí. Korchinskiová-Paquetová zemřela ve středu během policejního zásahu po pádu z balkonu výškové budovy. Média s odvoláním na policii uvedla, že žena byla v době zásahu na balkoně, ze kterého skočila. Rodina ženy ale odmítá, že by spáchala sebevraždu, z podílu na smrti proto viní policii. Incident policie nadále vyšetřuje.

V minulých dnech se demonstrace i připomínky Floydovy smrti konaly například v japonském Tokiu, italském Miláně nebo v Mašhadu na severovýchodě Íránu.

Tagy: