V pondělí startují maturity. Jaká opatření budou zkoušku z dospělosti provázet?

maturanti

Studenti posledních ročníků středních škol se konečně dočkali a od pondělí 1. června budou moci skládat „zkoušku z dospělosti“. K prvnímu pokusu půjde podle asociace Cermat letos více než 68 tisíc maturantů. Vše budou provázet zvýšená hygienická opatření kvůli koronaviru.

Maturitní zkoušky, které měly původně proběhnout v dubnu a květnu, na středních školách začnou v pondělí 1. června, kdy maturanty čekají didaktické testy. Pro všechny maturanty je povinné napsat test z českého jazyka a literatury. Jako druhý povinný předmět si mohou vybrat cizí jazyk nebo matematiku.

Při dodržení podmínek žáci nemusí mít během zkoušky roušku

Takzvanou „zkoušku z dospělosti“ budou letos kvůli koronaviru provázet zvýšená hygienická opatření. „Ve třídách jsme zajistili dezinfekce, mýdlo a ručníky. Abychom také vyhověli požadavkům Ministerstva školství, přeměřili jsme vzdálenosti mezi lavicemi, aby byly zachovány minimálně dvoumetrové rozestupy,“ řekl pro CNN Prima NEWS ředitel Střední průmyslové školy sdělovací techniky v Praze Luděk Šnajdar.

Podle Šnajdara jsou žáci seznámeni s tím, co musí před příchodem ke zkoušce udělat. „Studenti vědí, že mají přijít včas. Následně jim učitelé změří teplotu, která nesmí přesáhnout 37 °C. Poté kantoři od žáků převezmou i čestné prohlášení o bezinfekčnosti. Studenti si také musí před vstupem do budovy vydezinfikovat ruce,“ vysvětluje Šnajdar. Při dodržení těchto podmínek nemusí mít maturanti u zkoušky roušky. Podle něj měly školy dost času na to, aby se na maturity za speciálních podmínek připravily.

Slohové práce letos nebudou

Ani maturanti nemají podle Šnajdara s posunutým termínem maturit zásadní problém. „Ozval se mi jen jeden žák, který nás předem upozorňoval, že se mu termín maturit možná bude krýt s přijímacími zkouškami na vysokou školu, ale podle posledních informací, co mám, se to nakonec nestalo,“ dodává ředitel.

Běžnou částí státních maturit byly v předchozích letech i slohové práce z češtiny a cizích jazyků. Ty se letos měly uskutečnit 8. a 30. dubna. S ohledem na to, že se 11. března kvůli šíření koronaviru zavřely školy, oznámil ministr Robert Plaga (ANO) v druhé polovině března, že se letos maturitní slohové práce psát nebudou.

Tagy: