VIDEO: Police Symphony Orchestra a velký on-line benefiční koncert na podporu broumovské kultury

31. květen 2020

V neděli 31. května se od 20:00 uskuteční v broumovském klášteře benefiční koncert Police Symphony Orchestra na podporu místní kultury. Diváci si prostřednictvím sociálních sítí poslechnou skladby v podání polického symfonického tělesa, zároveň si i virtuálně prohlédnou prostory barokní památky. Mladí hudebníci se na mimořádné vystoupení připravovali několik dnů. Na hlavní zkoušce se byla s mikrofonem podívat i reportérka Jana Házová.

Zajímavostí bude i to, že mladé muzikanty doprovodí pěvecký sbor, tanečníci a také světoznámý klavírista Ivo Kahánek. Zkouška, která koncertu předcházela, byla proto velmi pečlivá.

Čtěte také

Vedoucí nebo-li máma. Takto se tady říká Petře Soukupové, zakladatelce polického orchestru. Co pro ni představuje tato nová zkušenost.

„Je to projekt, o kterém jsme ani ne před měsícem vůbec netušili, že nám přijde do cesty. Nevěděli jsme, že něco takového vznikne. Je to úplně nová a jiná práce, nemáme s ní žádnou zkušenost. Ale naštěstí se do toho zapojila spousta lidí, kteří oné technické stránce rozumí. Tak je to skvělé."

Jaké to je, znovu vystupovat po době, kdy jste vlastně nemohli ani pořádně zkoušet. Tohle je vlastně první větší zkouška.

Čtěte také

„Samozřejmě jsou různá hygienická opatření, která se musí dodržovat, ale myslím si, že se orchestr poctivě připravil. Vybírali jsme také repertoár, který už máme v paměti, protože bychom vůbec neměli prostor cvičit nové věci," vysvětluje Petra Soukupová.

Joel Hána rozdává za dirigentským pultem příkazy nebo prosby. Benefiční koncert v prostorách kláštera, navíc přenášený on-line, to je úplně nová zkušenost. Co to znamená pro dirigenta?

„Pro mne osobně je to zkušenost, kterou tak trošku znám. Věnuji se natáčení a televizním přenosům, takže vím, do čeho vstupujeme. Ale pro orchestr je to určitě novinka. Protože zkušenosti studiové nebo s hraním tohoto stylu nemáme. Klade to vysoké nároky na preciznost hraní, na intonaci. Zkrátka, aby to bylo co nejlepší."

Čtěte také

David Ostružár je dramaturgem dnešního koncertu. Na starosti má jeho vizuální stránku. Vymysleli jste krasobruslařku, takové, řekněme, virtuální prohlídky broumovského kláštera.

„Myslím si, že pro orchestr i celý okolní tým, je to úplná novinka. Protože primárně vždy děláme věci pro dané místo a určitý okamžik. Kdežto tady musíme myslet na to, že se na koncert lidé dívají u sebe doma na počítači. Musíme myslet obrazově a videově, což je pro nás něco úplně jiného."

Tato zkouška je už také o oné krasobruslařce a všem ostatním nebo pojedete při koncertě úplně na živo?

„V neděli večer pojedeme úplně na živo. Ale protože je to pro nás úplná novinka, celý ten proces, tak jsme tady už od pátku, probíhají prostorové a kamerové zkoušky, protože umělecká čísla se musí adaptovat na daný prostor. Ovšem při on-line přenosu půjdeme 99 procent věcí na živo," dodává David Ostružár.

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením Joela Hány, Věry Vlčkové a sdružuje mladé muzikanty a další dobrovolníky z celého Královéhradeckého kraje. Všichni se mu věnují ve svém volném čase bez nároku na jakýkoliv honorář. Dosud odehráli přes 120 koncertů v ČR i v zahraničí pro více než 100 000 diváků, a to včetně mnoha benefic, na nichž dokázali vybrat téměř 1,2 milionu Kč. Většina benefiční podpory směřuje na péči o seniory.

Benefiční koncert na podporu broumovské kultury začne v neděli 31. května 2020 ve 20 hodin. Lidé se mohou připojit na facebookový profil orchestru PSO nebo Českého rozhlasu Hradec Králové.

autoři: Jana Házová , baj | zdroj: Police symphony Orchestra (PSO)
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.