Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rozhovor s Alexandrou Udženija: Prahu vede arogantní amatér, krmí pirátskou chobotnici

    Alexandra Udženija (44, ODS) je známá nejen jako politická podporovatelka Pavla Novotného (39, ODS), ale také jako hodně hlasitá kritička současného vedení pražského magistrátu. V nedávné době dokonce hrozila fyzická potyčka s primátorem Zdeňkem Hřibem (39, Piráti), jehož Udženija považuje za arogantního hulváta, který nemá ve své pozici co dělat. V rozhovoru pro Expres rozebírá nejen takzvanou pirátskou chobotnici.

    Velmi často se o vás mluví jako o velké podporovatelce Pavla Novotného, jaký je váš vzájemný vztah?

    S Pavlem Novotným se znám osobně, a to velmi dlouho. Je to podle mě velmi úspěšný a pracovitý starosta, který sice k některým věcem přistupuje velmi nekonvenčně, ale pro svou obec skutečně maká na plný úvazek. Pavel vzbuzuje emoce, a to jak negativní, tak pozitivní, ale to už k politice patří.

    Jak jste reagovala na jeho spor s Janem Zahradilem? Podobné hádky ODS zjevně ubližují. Nemůže se z Pavla Novotného stát časem uvnitř strany druhý Václav Klaus mladší?

    Spor s Janem Zahradilem jsem zaznamenala, osobně mi přišel dost zbytečný a za to se zlobím na oba. Ale se situací kolem působení VK ml. v ODS se to vůbec nedá srovnávat. Jak Novotný, tak Zahradil jsou velcí straníci, což VK ml. nebyl. Nevšimla jsem si, že by Pavel Novotný například veřejně podporoval protikandidáta vlastní strany do Senátu.

    Zdá se mi, že v posledních týdnech jste vy a Novotný nejviditelnější tváře ODS. Nezastiňujete tak například předsedu Fialu?

    Pavel Novotný je dost výrazná osoba s ještě výraznějším mediálním vystupováním, takže je pochopitelné, že novináři v honbě za senzací raději skočí po něm než po panu předsedovi Fialovi, který je konzervativní intelektuál s vytříbeným vystupováním. To je zkrátka realita.

    Jaká je podle vás budoucnost občanských demokratů?

    Já pevně věřím, že budoucnost ODS je ve vládě, protože po letech vládnutí Andreje Babiše se socany a komunisty naše země důslednou a autentickou pravicovou politiku potřebuje jako sůl. 

    Je to zvláštní, že nejviditelnějším členem konzervativní strany je muž, který je vnímán především jako showman.

    To je podle mě dáno spíše formou prezentace Pavla Novotného a novinářským zájmem o senzace. Řeknu to takhle: V ODS, kterou znám já, bylo vždycky důležitější, co se říká, než kdo to říká. Chápu, že politika v dnešní době potřebuje i show, ale měli bychom mít na paměti, že se z ní nikdy nesmí vytratit obsah. V ODS tuto zásadu důsledně dodržujeme a já to pokládám za nejdůležitější.

    A co představa Pavla Novotného jako předsedy strany?

    O případném předsednictví Pavla Novotného by museli rozhodnout členové, které by musel přesvědčit, že by byl dobrým předsedou.

    Pražský primátor měl Řeporyje oficiálně navštívit vůbec poprvé v historii.

    Není to zároveň důkaz toho, že by politici z ODS měli být více vidět?

    Vždycky může člověk udělat víc, to bezesporu. Na druhou stranu ODS v Poslanecké sněmovně předkládá jeden návrh za druhým, snaží se pracovat pro občany. Ale jak jsem říkala, neděláme kolem toho žádnou show. Jsme konzervativní strana a prosazujeme náš program, kvůli kterému nás naši voliči volili, a to i z opozice, což vůbec není lehké.

    Než opustíme téma Pavel Novotný, je třeba zmínit, že on sám poměrně souzní s primátorem i dalšími piráty, vůči nimž se vy vymezujete. Tohle vám nevadí?

    Nevadí, nejsme armáda, jsme politická strana. Každý má právo na svůj názor. Já se vůči pražským Pirátům a panu primátorovi vymezuji kvůli své zkušenosti z magistrátu, kterou Pavel Novotný nemá. Tam na vlastní oči vidím, jak Praha kvůli jejich amatérismu a neschopnosti stagnuje, jak se neřeší zásadní problémy, které trápí všechny Pražany, jak se neinvestuje. Nejhorší na tom je, že jsou Piráti přisáti na pražský rozpočet jako novorozeně na prso. Tolik placených funkcí, tolik poradců a zaměstnaných pirátských přátel, to hlavní město nikdy nezažilo. To jsou zcela zbytečně utracené miliony, které by mohly být použité na úplně něco jiného a užitečného pro Pražany. A ne na krmení pirátské chobotnice.

    Alexandra Udženija je jednou z nejviditelnějších političek v rámci ODS.

    Když jsme u pana primátora, už se vám omluvil?

    Jasně že se neomluvil, a ať to ani nedělá. Vím, že by to nebylo upřímné. On tak jedná naprosto běžně. Je neskutečně arogantní ke všem. Přece není normální, aby se vám muž vnesl do obličeje a šovinisticky vás urážel, což přesně primátor udělal mně. A to jenom proto, že jsem ho upozornila, aby se nechoval arogantně k paní Haně Marvanové, a že jsem si omylem potáhla ze své elektronické cigarety. Pak ať se nikdo nediví, že jsem ho častovala výrazy, kterými jsem ho častovala. Ani nechápu, kde se ta jeho arogance bere. Ve své funkci ještě nic nepředvedl, kromě líbivých fotek na svém facebookovém profilu.

    Vy jste na jednom z posledních zastupitelstev uvedla na adresu Zdeňka Hřiba: „Nedá se nic dělat, budeme to s vámi muset ještě vydržet.“ Podobně se vyjádřil také jeho koaliční partner Jiří Pospíšil. Bez Hřiba to v Praze nepůjde?

    Já vám dám takový příměr. To je, jako byste posadil do kokpitu letadla kluka, který v životě letadlem neletěl, a řekl mu: Pilotuj! A tento mladý člověk ve své mladické nerozvážnosti si ještě letadlo naplní svými pirátskými přáteli a kamarády, protože si myslí, že to bude skvělý výlet. Všichni si dokážeme představit, co nastane při jen malém škobrtnutí pilota: katastrofa. To jenom abychom si opravdu představili, co se děje na magistrátu. Ale taková je holt politická realita. ODS v Praze volby vyhrála, nicméně karty a předvolební dohody byly rozdány tak, že nás ostatní strany obešly. Já, stejně jako celá pražská ODS, jsem pochopitelně připravená kdykoliv pro Prahu pracovat. Koneckonců to z opozičních lavic denně děláme.

    Zpět k otázce. Podle vás je změna primátora během tohoto volebního období nereálná?

    Všechno na světě je možné a ODS je připravena jednat se všemi, kteří to s Prahou a jejími obyvateli myslí vážně. Praha potřebuje, aby ji spravoval někdo, kdo je ochotný a také schopný pracovat. Praha je matička naší země, město, kde vzniká čtvrtina českého HDP. V jejím čele nemůže stát amatér. Ovšem jestli jsou ostatní koaliční partneři TOP 09, KDU, STAN a pan Čižinský s prací pana Hřiba a Pirátů spokojeni, to je spíše otázka na ně než na mě. Oni ho tam drží, ne my.

    Zastupitelstva v Praze jsou tradičně vyhrocená, ale zdá se mi, že nyní těch osobních útoků přibylo. Jak to vnímáte vy?

    Souhlasím. A vůbec mě to netěší. Ale bohužel tady platí, že na hrubý pytel hrubá záplata. Já se od nikoho urážet nenechám a také nedovolím, aby se v mé přítomnosti někdo choval k jiné ženě s naprostou neúctou a despektem. Ale víte, nad čím se v poslední době velmi zamýšlím? Jak je možné, že ve straně, jako je pirátská, která hlásá rovnoprávnost žen a všech ostatních, dochází k tomu, že se jejich členové chovají vůči svým kolegyním a kolegům povýšenecky, že je uráží, že je zastrašují? Hřib není jediným případem. Už v minulosti se propírala kauza Jakuba Michálka o tom, jak šikanoval svoje kolegyně. Teď jsem slyšela stejný případ na Praze 3. Přijde mi to, jako by v Pirátské straně bylo něco nezdravého. Slyšeli jste, že by si nějaká žena stěžovala v ODS, že ji někdo šikanuje? Neexistuje! Ať si Piráti tuhle novou politickou kulturu strčí za klobouk.

    Politika je často tak trochu divadlo pro veřejnost. Politici se sice hádají a kritizují, ale pak jsou schopni jít společně na kávu. Máte to také tak?

    Ten, kdo mě zná, ale opravdu osobně zná, ví, že jsem člověk, který je přátelský, empatický a připraven vždy hledat shodu. Spolupracuji s kolegyněmi a kolegy napříč politickým spektrem, s mnohými z nich si ve volném čase dáme kávu či sklenku vína a kecáme nejen o politice. To je přece skvělé! Ale pak jsou bohužel mezi námi tací, kteří nerespektují nic, nemají žádné zábrany a hranice, a s nimi si tedy žádnou kávu ani vínko nedám, ten čas radši strávím užitečněji.

    Chování Zdeňka Hřiba vůči ženám se řeší dlouhodobě, jeho kritici ho označují za arogantního. Má podle vás pan primátor problém se ženami, nebo se takto chová běžně?

    Myslím, že s tím má problém obecně. Chová se arogantně a neuctivě vůči všem. Například i vůči docentovi Bohuslavu Svobodovi, a to si považte, kolik panu docentovi je let, a to byl dokonce Hřib jeho student. Vždyť i premiér Babiš řekl, že z jednání s Hřibem má člověk trauma. Ale jak jsem říkala, není jediný představitel Pirátů, který se takto chová. Možná to vychází z jejich pocitu nadřazenosti, který všeobecně Piráti v sobě mají. Takové to: Jsme mladí, jiní a všechny vás tady zválcujeme. Ale i oni snad časem zjistí, že svět takto nefunguje.

    Ve sporu s primátorem byl zmíněn Balkán, tedy odkaz na původ váš a vašeho manžela. Řešili jste doma, co se na zastupitelstvu stalo?

    My se doma o politice příliš nebavíme, manžel je obvykle rád, že jsem doma, a politiky má plné zuby. Ten konflikt pochopitelně zaznamenal, ale vůbec tomu nekladl žádný důraz. Na druhou stranu na rozdíl od pana primátora má můj manžel úroveň a dobré vychování, takže kdyby měl nějak osobně řešit každého nevychovaného hlupáka, nedělal by nic jiného. Ale co je zajímavé, že všichni řeší jen můj balkánský původ. Skoro nikdo neřekne pravdu, že mám srbsko-české kořeny. Jako by se moje maminka, Pražanda jako poleno, nepočítala? Už mi několikrát říkala, že ji to děsně štve a že se cítí, jako by nebyla. A to chudák malá ve svých dvaceti, kdy neuměla žblebtnout ani slovo srbsky, mě jela do Bělehradu jen porodit, abych měla v těch 70. letech jugoslávský pas a mohla v budoucnu cestovat. To byla z její strany v komunistické době velká oběť. Komunisti tatínka k porodu své vlastní ženy a do své vlastní země nepustili. Řekli, že buď pojede mamka sama, nebo nikam. Asi se báli, že přes Jugošku emigrujeme.

    Balkánský původ Udženija nezapře nejen jménem, ale i temperamentem.

    Jste hlasitá kritička současného vedení města. Pokud ODS v dalších volbách uspěje, na co se mají Pražané připravit?

    Hlavním cílem je nastartovat Prahu, vymanit se z té úmorné stagnace. To zahrnuje velké množství konkrétních úkolů v konkrétních oblastech. Třeba v dopravě musíme začít pracovat na urychleném dostavění okruhů či koncepčním systému parkovacích zón. Nebo v otázce bydlení a stavebního povolování obecně, v podpoře podnikání, v investicích, v životním prostředí atd. Současnému vedení chybí vize a plán, jak posunout věci dopředu, takže Praha přešlapuje na místě. My už jsme vyhráli v těchto volbách, takže Pražané moc dobře vědí, kdo umí spravovat jejich město dobře a kdo ne. Jen se podívejte, jak akčně a profesionálně v době koronakrize postupovaly městské části, kde vládne ODS. Lidé mají rádi důkazy a fakta, ne kecy typu: Pusťte nás na ně.

    Dokázala byste nám vyjmenovat chyby a přešlapy, které vedení magistrátu nejvíce vyčítáte?

    To bychom tu byli asi do zítra, pane redaktore. Tak jen stručně: nekoncepčnost, netransparentnost, projídání rozpočtu, minimální investice, amatérismus. A hlavně to, že o Praze pan primátor vůbec nic neví. Kvůli tomu mě moje pražské modré srdce bolí nejvíce. To i Adriana Krnáčová nebo Tomáš Hudeček byli proti Hřibovi naprostí profesionálové.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 28. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      308
    • Trapas
      163
    • Haha
      81
    • Tvl
      60
    • Sladký
      54
    • Cože
      51