Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Poznejte svět rakletování

Poznejte svět rakletování

28.5.2020 - redakce Babinet.cz

Nevíte, co znamená rakletování a ocenili byste bližší informace o této nevšední tepelné úpravě sýra? Pak určitě čtěte dál a poznejte s námi svět rakletování.

Co je to rakletování? Způsob přípravy pokrmů, který pochází ze Švýcarska. Název vznikl podle stejnojmenného sýra raclette. Raclett v překladu znamená škrabka, což mnohé vysvětluje. Při přípravě pokrmu totiž na speciálním rakletovacím grilu zahříváme půlbochník sýru raclette, ze kterého následně seškrabáváme rozehřátou vrstvu sýra na brambory, zeleninu apod. Při tradiční přípravě je tedy hlavní přísadou sýr raclette. My vám však ukážeme, že na tuto pochoutku lze použít i sýry od Madety, jako jsou Romadur, niva, Madeland, plátkový sýr Lipánek a mnoho dalších. Přesvědčit se můžete zde.

Tradiční přílohou při rakletování jsou opékané či vařené brambory, šalotka nebo nakládané okurčičky. Základem je ale sýr. Záleží jen na vás, jaký druh zvolíte, obecně však platí, že se spíše hodí více tučné sýry, ideálně ty „voňavé“, které zrají pod mazem. Sýrem od Madety, který se tedy jednoznačně nabízí, je Romadur, druh sýra, který je velmi podobný sýru raclette. Na rakletovacím grilu krásně změkne a začne se tavit. Pokud jste však fanoušci nejrůznějších diet, či vám chutnají méně tučné sýry, vyzkoušejte Jihočeský syreček. Jeho konzistence bude tužší, ale vůně neméně intenzivní, navíc jeho konzumací jen těžko přiberete na váze.

Máte-li rádi sýry s modrou plísní, doporučujeme vyzkoušet Jihočeskou či Zlatou nivu. Obě jsou díky obsahu tuku vhodnými kandidátkami na rakletování. Jejich specifickou slanou chuť doporučujeme doplnit sladkostí ledových nebo slámových vín s vysokým zbytkovým cukrem. Dětské jazýčky jistě ocení jemnější plátkový sýr od Lipánka, který nejen usnadní práci s krájením, ale také pomůže maskovat grilovanou zeleninu pod ním. Mistr sýrař pak doporučuje sýry Sýrařova výběru jako jsou Tylžský sýr, Gouda nebo Moravský bochník.

Více o rakletování se dozvíte na webové stránce www.rakletujsmadetou.cz, kde se můžete zapojit do soutěže a objevit nejrůznější recepty z tohoto světa. Pojďte s námi poznat něco nového.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz