Hlavní obsah

Vstupem na burzu chce Česká zbrojovka posílit svou důvěryhodnost

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vstupem na pražskou burzu chce holding CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG) posílit svou důvěryhodnost pro partnery. V tiskové zprávě to dnes uvedl prezident holdingu Lubomír Kovařík.

Článek

Akcie jednoho z předních evropských výrobců ručních palných zbraní se na akciovém trhu pražské burzy objeví od pondělí. Holding zatím neuskuteční veřejnou nabídku akcií. Bude ale reportovat své výsledky jako obchodované společnosti. Jde o takzvaný technický listing akcií.

„Rozhodnutí kotovat akcie na regulovaném burzovním trhu je výrazem našeho odhodlání působit maximálně transparentně a otevřeně. Věříme, že tím ještě více posílíme naši důvěryhodnost pro partnery, především na mezinárodních trzích,“ uvedl Kovařík.„Jde také o první krok směrem k našemu dlouhodobému cíli stát se standardní obchodovanou společností, která může ve vhodný čas vstoupit na kapitálový trh a ucházet se o financování pro své rozvojové plány,“ doplnil.

CZG předpokládá, že v závislosti na vývoji tržních podmínek by mohla v budoucnu přistoupit k veřejné nabídce svých akcií. Podle Petra Koblice, generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha, reprezentuje značka Česká zbrojovka obor přesného strojírenství, ve kterém ČR vždy patřila ke světové špičce. „Jsem proto nesmírně rád, že se jméno takto významné a světově proslulé firmy propojuje se jménem pražské burzy. Pevně věřím, že si emitent díky technickému listingu vybuduje na kapitálovém trhu stejně skvělou pověst, jaké se těší ve svém oboru, a že toho v brzké době využije při emisi akcií, které nabídne širokému spektru investorů,“ uvedl Koblic.

Akcie společnosti Česká zbrojovka se na pražské burze obchodovaly od poloviny 90. let minulého století do listopadu 2007. Na burze skončily po vytěsnění menšinových akcionářů hlavním vlastníkem, kterým byla pražská firma EXIMAT. S akciemi České zbrojovky se v posledních letech před jejich vyřazením na burze obchodovalo velmi zřídka.

Holding CZG vykázal loni tržby 5,96 miliardy korun a čistý zisk 734 milionů korun. Skupina vyrábí ruční palné zbraně pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. Součástí holdingu je závod Česká zbrojovka z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, dále do něj patří například společnosti CZ-USA, Zbrojovka Brno, 4M Systems nebo CZ Export. Skupina zaměstnává přibližně 1600 lidí v České republice, USA a Německu. Značka Česká zbrojovka má více než osmdesátiletou historii.

Reklama

Doporučované