Ukládání projektu

Tato stránka používá cookies, pro správnou funkci stránky prosím sdělte svůj souhlas.

Neobyčejný dům zasazený do kopců Beskyd

Architekti Igor a Ivan Bergmannovi pojali projekt rodinné usedlosti v Rožnově pod Radhoštěm ve stylu nápaditosti, jednoduchosti a tradice
Architekti Igor a Ivan Bergmannovi pojali projekt rodinné usedlosti v Rožnově pod Radhoštěm ve stylu nápaditosti, jednoduchosti a tradice

V Rožnově pod Radhoštěm vznikl dům, který díky posazení mezi kopce Beskyd čelil jistým omezením. To, co však zpočátku vypadalo jako nevýhoda, bylo proměněno v plus. Výsledek je tak opravdu famózní.

O netradiční podobu dobu se postarali architekti Igor a Ivan Bergmannovi. Díky jejich fantazii i čistě racionálnímu myšlení vyrostl na komplikovaném pozemku dům, který působí neobyčejně svěžím a lehkým dojmem.

Originální bydlení

Na první pohled zaujmou jednoduchým a tradičním způsobem řešené hospodářské prostory domu s příjezdovým cestou, kterou vymezují objekty jako technické zázemí či garáže. Navíc tudy vede otevřená krytá chodba, jež lemuje zelení osázenou střechu obytné budovy, která není na první pohled patrná. Obytná část domu se totiž z velké části nachází pod zemí. Tvoří ji dvě vůči sobě mírně zalomená křídla, ve kterých je situována společenská a odpočinková zóna.

Nosné konstrukce jsou převážně z betonových tvárnic v kombinaci s keramickým zdivem. Doplňují je kamenné a dřevěné obklady.
Nosné konstrukce jsou převážně z betonových tvárnic v kombinaci s keramickým zdivem. Doplňují je kamenné a dřevěné obklady.
Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

Dvě velké prosklené plochy využívající překrásných výhledů umožňují vstoupit na zpola zakryté terasy, které plynule navazují na svažitý pozemek. Dům působí příjemně lehkým dojmem především díky chytrému materiálovému řešení. Zastoupeno je zde převážně dřevo, sklo a kámen. Vzniká tak opravdu originální bydlení s výhledy do překrásné krajiny Beskyd.

Přečtěte si také

Ekologický rodinný dům uprostřed národního parku

V jedné z britských čtvrtí, která citlivě zasahuje do národního parku New Forest National Park, vyrostl ekologický rodinný dům přirozeně zapadající do překrásné přírody. Své majitele těší nejen úzkým…

Zahrada plná svobody

Dům plynule navazuje na okolní přírodu nejen přírodními materiály, které byly k jeho výstavbě použity, ale také svobodomyslnou zahradou. Nestrhává na sebe pozornost svou přílišnou úpravností a je takovým mezistupněm mezi domem a krajinou hrající podobným spektrem barev. Zůstává proto krásná během každého ročního období.

Uprostřed kopcovité krajiny Beskyd tak vzniklo bydlení, které si hravě poradilo s nelehkým terénem. Díky své vzdušné konstrukci a velkým proskleným plochám plynule navazuje na okolní prostředí, které je pastvou pro oči a pohlazením pro duši.

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast
Zdroj: www.dooom.cz

Další články

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahrádku a rádi byste se pochlubili?

Nejnovější realizace

Rekonstrukce řadového rodinného domu

Fotografie pro roubenku Anita

Fotografie novostavby

Horský byt pod Ještědem

Foto pro chalupu u Břízek

TMAVÁ KUCHYNĚ SE DŘEVEM

Sledujte nás

Nejčtenější články

Neuvěřitelně rychle rostoucí živý plot

Jaké dřeviny jsou vhodné na rychle rostoucí živý plot

Hnědá barva v interiéru

Renovace komínů pomocí unikátní omítky Izonil

Luxusní dům z přepravních kontejnerů

Rady do malé zahrady

Všimli jsme si, že blokujete reklamy

Příprava kvalitního obsahu je časově i finančně náročná. Abychom pro vás mohli i nadále připravovat zajímavé články, potřebujeme vám zobrazovat reklamy, díky kterým můžete stránky prohlížet zdarma. Prosíme o vypnutí blokování reklam, aby i do budoucna mohl být obsah našeho webu zdarma pro všechny.

adblock