Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Jan Růžička

    V roce 2016. Foto archiv produkce muzikálu Mefisto

    Jan Růžička

    29. 4. 1946 Brno – 30. 5. 2020

    Scénický a kostýmní výtvarník, režisér, příležitostný textař a scenárista.

    Dětství prožil v rodném Brně a zde vychodil základní školu. Středoškolské vzdělání získal na brněnské Střední umělecko průmyslové škole, obor drobný umělecký průmysl u profesorů Langra a Lukeše. V letech 1965 až 1968 byl redaktorem Čs. rozhlasu v Brně. V období let 1967 až 1973 vystudoval činoherní režii na brněnské JAMU u docenta Hynšta a prof. Nebeského.

    Po škole získal angažmá ve Slezském divadle v Opavě /1974-1976/. Počínaje rokem 1977 do roku 1979 byl dramaturgem Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Odkud v roce 1980 přešel do angažmá Divadla pracujících v Mostě, kde se uplatnil nejen jako režisér a dramaturg, ale už také i jako výtvarník a šéf výpravy. V roce 1982 ukončil spolupráci s mosteckou divadelní scénou a začal se život ve svobodném povolání jako divadelní výtvarník, kostýmní výtvarník a scénograf.

    Foto archiv MD Brno

    Během své dlouholeté práce má za sebou takřka dvě stovky kostýmních a scénických výprav, na kterých spolupracoval s mnoha režiséry, např. J. Kališovou /Dvě vdovy, La traviata, Evžen Oněgin, Rusalka, Così fan tutte, Kritická noc, Manon Lescaut/, O. Ševčíkem /Pozvání na zámek, Atilla, Undina, Funny Girl, Cyrano z Bergeracu/, M. Schejbalem /Golem, Cikánský baron, Past na myši/, F. Renčem /Mefisto/. Z divadelních scénografií a realizací kostýmů dále připomeňme inscenace: Dáma s kaméliemi /1977, Divadlo v Hradci Králové/; Ostře sledované vlaky /1980, Státní divadlo Brno/; Dalibor /1981, Státní divadlo Brno/; Vévodkyně valdštejnských vojsk /1981, Divadlo pracujících Most/.

    S režisérem Filipem Renčem a scénografem Danem Dvořákem na premiéře muzikálu Mefisto, pro který navrhl kostýmy (Divadlo Hybernia, 2016). Foto archiv Mefisto

    Delší dobu spolupracoval s Československou a později i Českou televizí. Psal také pro televizní vysílání grafické titulky. Podílel se na řadě výstav: Zlín 1970 -1980, 1982 -Scénografové jihomoravských divadel; Opava 1981 – II.národní přehlídka prací českých scénografů aj.

    Jeho charakteristické výtvarné pojetí scény je zaznamenáno v řadě českých i koprodukčních filmů. Spolupracoval například – z českých filmů – s režisérem Janem Svobodou (Skalpel, prosím!), Vladimírem Drhou (Citlivá místa), Jurajem Herzem (Přezůvky Štěstěny a Žabí král), Zdeňkem Troškou (Princezna ze mlejna I., II.) či Filipem Renčem (Lída Baarová),  – z koprodukčních či zahraničních, televizních filmů a seriálů – seriálem Gagman I. – VI. /1988/, Největší z pierotů I.- VI. /1991/, Zbabělec, Otec, Biela voči oblohe/ a – ze zahraničních filmových zakázek – na snímcích Filemon und Baucis, Sleeping Beauty, Young Ivanhoe a dalších.

    Samostatnou kapitolu tvoří jeho tvorba v oboru animovaných filmů. Věnoval se i psaní písňových textů a scénářů a výjimečně i činoherní režii. Svoji volnou malbu představil a samostatných výstavách v Praze, Brně, Bratislavě, Villachu /Rakousko/ aj.

    Jeho úmrtí veřejnosti dnes oznámil jeho bratr Rudolf.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 31. května 2020

    Komentáře k článku: Zemřel Jan Růžička

    1. DN

      Avatar

      Poslední rozloučení
      se koná ve středu 10. června od 14:15 hodin v obřadní síni krematoria v Praze-Motol.

      09.06.2020 (17.45), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Yiri Matyas

      Avatar

      Honziku
      RIP

      26.12.2020 (0.53), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,