Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Bang & Olufsen představil svou první 8K OLED TV. Jen pro milionáře

31.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Bang & Olufsen rozšířil svou nabídku televizorů o Beovision Harmony 88". Jedná se o první 8K OLED TV této značky, za kterou ovšem zájemci zaplatí více než za luxusní automobil. Základem se stal model LG ZX.
Bang & Olufsen není pouze výrobcem audiotechniky, ale také televizorů. S prémiovým designem, kvalitním zvukem a také velmi vysokou cenou. Do řady Beovision Harmony, která zahrnuje několik 4K OLED TV s úhlopříčkami, nyní přibyla také první 8K OLED TV. Bang & Olufsen si svůj televizor nevytvářel sám od samého počátku, ale jako základ použil model LG ZX. Především obrazová kvalita by měla být totožná, ale zvoleno bylo jiné designové provedení. Použity byly špičkové materiály jako dřevo (dub a ořech) nebo broušený hliník. Reproduktory Bang & Olufsen Sound Center ve vypnutém stavu zakrývají obrazovku, ale po zapnutí televizoru obrazovka vyjede nahoru a reproduktory se otevřou jako křídla motýla. Tento design již výrobce použil u jiných modelů z řady Beovision Harmony.
 
 
Jak už napovídá název, televizor využívá úhlopříčku 88 palců a rozlišení 7680 x 4320 pixelů. Mezi podporované formáty vysokého dynamického rozsahu patří HDR10, HLG a Dolby Vision, tedy stejně jako u modelů od LG. Od nich si novinka vypůjčila také třetí generaci obrazového procesoru Alpha 9. Podporován je kodek AV1, takže videa v 8K rozlišení si můžete přehrávat třeba z YouTube. Připraveny jsou čtyři konektory HDMI 2.1, které umožňují přenášet obraz v 8K při 60 fps, respektive 4K při 120 fps. K tomu jsou podporovány funkce eARC, ALLM a VRR, přičemž poslední dvě jmenované potěší hlavně hráče, kteří si dělají zálusk na budoucí konzole PlayStation 5 a Xbox Series X.
 

Uživatelé mohou televizor ovládat pomocí hlasových povelů přes Amazon Alexa nebo Google Assistant. Kromě toho se v balení nachází také dálkový ovladač Beoremote One, který byl vyroben z jednoho kusu extrudovaného hliníku. O zvuk se stará systém reproduktorů se třemi kanály a dvěma subwoofery. Po připojení reproduktorů Beolab (klidně i bezdrátově přes systém WiSA) lze vytvořit prostorový zvuk 7.1. Prodej bude zahájen koncem června, a to také na evropských trzích. A na závěr asi nejméně potěšující detail o novém televizoru, který se týká ceny. Beovision Harmony 88" vyjde na 46 500 eur, v přepočtu bezmála 1,3 milionu korun. Pokud oželíte exkluzivní design a systém reproduktorů, můžete zvolit LG ZX, levnější 8K OLED TV, která stojí 30 tisíc eur, v přepočtu 810 tisíc korun.