Baterie HE3DA získaly certifikaci pro trh v USA

Společnost HE3DA v polovině roku 2019 získala pro své baterie certifikace od renomované německé laboratoře ÜV Rheinand. Letos v květnu HE3DA získal certifikaci pro náročný trh ve Spojených státech amerických (USA) od nezávislého institutu INTERTEK. Společnosti se tak otevírá přístup na jeden z největších bateriových trhů světa.

Zdroj: Intertek

Zdroj: Intertek

Úspěšné testy v USA

 

Podle sdělení společnosti HE3DA po dlouhých a velmi náročných testech její baterie úspěšně  splnily všechny zkoušky pro bezpečné použití v USA. Na testování se podílel americký nezávislý institut INTERTEK, který HE3DA vystavil příslušný certifikát kvality.

 

Jak ve svém prohlášení informuje institut INTERTEK, baterie  HE3DA o kapacitě 500Wh/4V vyhověly ve všech sedmi prováděných testech. Při každém testu byly použity dva vzorky bateriových článků (celkem 14ks).  INTERTEK je lídrem v oboru testování s více než 46 000 zaměstnanci na 1 000 místech ve více než 100 zemích.

 

Informace o prováděných testech od INTERTEK

 

Zkouška: Zkrat

Plně nabité baterie při okolní teplotě 25 ° C v rozmezí ± 5 ° C, se při dosažení požadované teploty ve shodě s okolní vystaví zkratovému stavu s použitím externího odporu menším než 20 mΩ. Vnější odpor se aplikuje na svorky článku po dobu 7 hodin nebo do doby, dokud teplota článku není ± 10 ° C od teploty v místnosti.

 

Cíl zkoušky: V důsledku zkoušky na zkrat nesmí bateriový článek vykazovat známky požáru nebo výbuchu.

 

Výsledek: Prošel

 

Zkouška: Náraz

Plně nabité baterie se umístí na rovnou plochu. Přes střed vzorku se umístí tyč s průměrem 15,8 ± 0,1 mm. Na vzorek musí být z výšky 610 ± 25 mm upuštěno závaží o váze přibližně 9,1kg. Na válcový, váčkový nebo hranolový bateriový článek se působí nárazem tak, aby její podélná osa byla rovnoběžná s rovnou plochou a kolmá k podélné ose zakřivené plochy o průměru 15,9 mm, ležící napříč středem zkušebního vzorku. Hranolová buňka se také musí otáčet o 90 ° kolem své podélné osy, takže nárazem se vystaví jak široká, tak úzká strana.
 

 

Cíl zkoušky: V důsledku nárazové zkoušky nesmí bateriový článek vykazovat známky požáru nebo výbuchu.

 

Výsledek: Prošel

 

Zkouška: Pád z výšky

Plně nabité bateriové články spadnou třikrát z výšky 1 m na rovný betonový nebo kovový povrch. Bateriové články musí být před testováním při teplotě okolí 25 ° C ± 5 ° C. Články se upustí tak, aby k nárazům došlo v náhodných orientacích. Po dokončení nárazů se články podrobí minimální hodinové pozorovací periodě před otestováním.
 

 

Cíl zkoušky: V důsledku zkoušky pádu z výšky nesmí bateriové články vykazovat známky požáru nebo výbuchu.

 

Výsledek: Prošel

 

Zkouška: Odolnost vůči vysoké teplotě

Plně nabité bateriové články se zahřívají v gravitační konvekční nebo cirkulační vzduchové peci s počáteční teplotou 20 ± 5 ° C. Teplota pece se musí zvýšit rychlostí 5 ± 2 ° C za minutu na teplotu 130 ± 2 ° C a zůstat po dobu 10 minut. Vzorek se vrátí na pokojovou teplotu a poté se zkontroluje. U baterií specifikovaných pro teploty nad 100 ° C se teplota prostředí zvýší ze 130 ± 2˚C na 30 ± 2˚C nad maximální specifikovanou teplotou výrobce. U baterie na bázi lithia se teplota prostředí zvýší na maximálně 170 ± 2˚C.

 

Cíl zkoušky: V důsledku zkoušky zahříváním nesmí články vykazovat známky požáru nebo výbuchu.

 

Výsledek: Prošel

 

Zkouška: Přebití 

Plně nabité bateriové články se vybíjejí v souladu se specifikacemi výrobce až do specifikovaného koncového napětí. Zkouška se provádí při teplotě 25 ° C ± 5 ° C na začátku zkoušky. Během zkoušky se musí sledovat napětí a teplota článku. Buňky jsou nabíjeny konstantním proudem při maximálním specifikovaném nabíjecím proudu, dokud napětí článku nedosáhne 120% maximální specifikované hodnoty nabíjecího napětí nebo 130% SOC, podle toho, co je dosaženo jako první. Nabíjení je potom ukončeno, zatímco teplota článku je nadále monitorována. Zkouška je ukončena, když teplota článku klesne a vrátí se na ± 10 ° C okolního prostředí.

 

Cíl zkoušky: V důsledku zkoušky přebíjením nesmí články vykazovat známky požáru nebo výbuchu.

 

Výsledek: Prošel

 

Zkouška: nucené vybití

Plně nabité bateriové články musí být vybity v souladu se specifikacemi výrobce až do specifikovaného koncového napětí. Zkouška se provádí při okolní teplotě 25 ° C ± 5 ° C. Vybité články jsou vystaveny nucenému vybíjení při konstantním proudu 1,0 It A po dobu 90 minut s limitem vybíjecího napětí, které nesmí překročit číselnou hodnotu horního limitu nabíjecího napětí specifikovaného pro článek. Je-li dosaženo limitu vybíjecího napětí před 90 minutou, musí se článek vybít při konstantním vybíjecím napětí, které se rovná omezení výrobního napětí nízkým napětím stanoveným výrobcem, přičemž proud se podle potřeby snižuje, dokud není dosaženo doby 90 minut.

 

Cíl zkoušky: V důsledku zkoušky nuceného vybití nesmí buňky vykazovat známky požáru nebo výbuchu.

 

Výsledek: Prošel

 

Zkouška: Projektilový test

Plně nabitý bateriový článek se umístí na plátno, které zakrývá otvor o průměru 102 mm ve středu stolu plošiny. Síto musí být vyrobeno z ocelového pletiva o velikosti 20 otvorů na palec a průměr drátu 0,017 palce. Síto musí být namontováno 38 mm nad hořákem. Průtoky paliva a vzduchu musí být nastaveny tak, aby poskytovaly jasně modrý plamen, který způsobí, že podpůrná obrazovka září jasně červenou.

 

Na zkušební vzorek se umístí osmistranná krytá drátěná klec o šířce 610 mm a výšce 305 mm, vyrobená z kovového třídění. Kovové stínění musí být konstruováno z hliníkového drátu o průměru 0,25 mm s 16-18 dráty na palec v každém směru.

 

Vzorek se zahřeje a zůstane na obrazovce, dokud nevybuchne nebo dokud se buňka nezapálí a nevyhoří. Není nutné zabezpečovat vzorek na místě, pokud nehrozí riziko, že před dokončením testu spadne z obrazovky. V případě potřeby musí být vzorek připevněn k stínítku jediným drátem přivázaným kolem vzorku.

 

Cíl zkoušky: Výsledkem zkoušky projektilem nesmí být exploze bateriového článku, který by měl za následek projektily s dostatečnou silou, aby pronikly sítem zkušební klece.

 

Výsledek: Prošel