Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

Menstruační kalhotky a proč je dnes chceme nosit

Menstruační pomůcky jako menstruační kalíšek, houbička nebo látkové vložky ještě nedávno patřily k zajímavým novinkám, které oproti klasickým vložkám a tampónům vzbuzovaly pozornost. Dnes je doplňuje novinka, kterou se stávají menstruační kalhotky. Jak vlastně fungují a jaké výhody přináší? Zeptali jsme se anonymně žen v diskuzi a přidáváme něco málo z dějin menstruace a menstruačních pomůcek.

Menstruace a její historie

Jak ženy menstruovaly kdysi? Úplně stejně jako dnešní ženy, když ovšem pomineme, že v dávných dobách většinou byly ženy těhotné, anebo kojily. Menstruační kalhotky tedy moc nepotřebovaly. Menstruace ženy navštěvovala pouze zřídka a příliš žádoucí nebyla. Menstruující žena byla považována za nečistou a bylo potřeba, aby v různých kulturách dodržovala jisté zvyklosti a vyhýbala se přípravě jídla nebo kontaktu s mužem. Menstruační krev byla považována za něco jako smrtící jed přinášející zkázu, nečistá žena tedy měla raději pobývat v izolaci ve společnosti stejně „postižených“ žen, protože kdyby zrovna upekla chléb, nebo se dotkla hrotu mužovy zbraně, nastala by katastrofa.

Menstruační pomůcky – mech nebo košile zavázaná mezi nohama

Menstruační pomůcky byly v historii často velmi důmyslné a obvykle se bralo to, co bylo po ruce. Klidně i mech, později samozřejmě látka – většinou se dlouhé košile zavazovaly mezi nohama nebo existovala speciální výbava korzetů, které v konkrétních dnech umožňovaly připnutí látkových či kožených pásů mezi nohy. Kalhotky se totiž začaly používat až od přelomu 19. a 20. století, předtím je ženy vůbec neznaly. A spolu s kalhotkami přicházejí také první vložky.

Látkové vložky znaly ženy od počátku 20. století

Textilní vložky se používaly od počátku 20. století – a dnes se k nim vracíme. I takové menstruační kalhotky vlastně představují podobnou variantu. Co ale tehdy na látkových vložkách ženám vadilo? Rozhodně toho nebylo málo! Protože vložky protékaly, postupně se vylepšovaly a dával se pod ně igelit. Samozřejmě nelze opomenout hygienickou stránku, zápach a potřebu často vložky měnit a prát. Pokud krev zaschla a zatvrdla, odírala pokožku. Určitě se dá také říct, že takovéto vložky asi úplně nejlépe nedržely na svém místě.

První vložky se vyráběly z vaty, která byla upevněná v síťce. Tyto vložky z buničiny se už samozřejmě nepraly, ale vyhazovaly. Asi to nebylo špatné, ale oslavovat začaly ženy teprve s vynálezem lepících proužků, které konečně umožnily vložce držet tam, kde má být. Ale to bylo až v 70. letech 20. století!

Nedostatek vložek ženy poznaly v různých dobách a příjemné to nebylo. Ženy si tehdy menstruační pomůcky často vyráběly samy, třeba z obvazů. Žádné menstruační kalhotky tehdy neexistovaly, leda tak kalhotky na menstruaci, do kterých si v dobách krize ženy vkládaly kde co. A do sebe vlastně také – ostatně menstruační tampóny se začaly vyrábět souběžně s vložkami od 30. let 20. století. První menstruační vložky ale spatřily světlo světa už na konci 19. století, a to díky jejich vynálezci. Byl jím kupodivu muž – německý gynekolog Franz Crede.

Menstruační kalhotky – novodobý vynález

Menstruační kalhotky, které se dnes dostávají do stále širšího povědomí, se i přes počáteční nedůvěru žen jeví jako dokonalé. Fázi vložek a tampónů už zřejmě máme za sebou. Ženy se opět vracejí k přirozeným metodám, dbají na ekologii a samozřejmě ani neopomíjejí vlastní pohodlí a bezpečí při menstruaci. Menstruační kalhotky nabízí několik firem a doporučují se hlavně při středně silné a slabé menstruaci. Obsahují speciální ochrannou vrstvu, která neprotéká  – tohle umožňují pouze moderní materiály dnešní doby.

Menstruační kalhotky jsou rozhodně ekologické, protože je můžete používat opakovaně, stačí je vyprat ve studené vodě, aby se z nich vymáchala krev – a pak se ještě vyperou normálně v pračce. Na jednu menstruaci je potřeba vystřídat kalhotek několik, ale můžete si je měnit klidně i jednou či dvakrát denně. Zeptali jsme se několika žen, zda kalhotky již vyzkoušely, a jak jsou s nimi spokojené. Jsou menstruační kalhotky lepší než tampony a vložky? Trumfnou dokonce i oblíbený a často používaný menstruační kalíšek?

Kalíšek nebo ručně šité vložky. Jaké hygienické pomůcky ženy preferují při menstruaci?

Menstruační kalhotky – diskuze:

“Menstruační kalhotky jsem zatím nezkoušela, ale myslím, že je to skvělá pomůcka pro vědomé menstruování.” (Sedmikráska, 34 let)

“Reklama na menstruační kalhotky mě upoutala, ale zatím mě neláká to vyzkoušet. Já používám menstruační kalíšek a menstruační houbičku. Používání menstruačních kalhotek bude spíše o zvyku a myslím si, že by to mohlo být vhodné pro mladé dívky, které teprve začaly menstruovat.” (Pampeliška, 29 let)

“Na menstruační kalhotky zatím nemám odvahu, mám k nim trochu nedůvěru. Třeba se i bojím, že mi v nich bude díky té silné vrstvě v létě horko.” (Kopretina, 40 let)

Jak moc jsou nebezpečné tampony? Dívka kvůli nim přišla o nohu

“Menstruační kalhotky jsem dostala jako dárek, který jsem si moc přála. Zkoušela jsem je zatím dvakrát a prozatím jen jako pojistku k menstruačnímu kalíšku. Protože jsem zvyklá na bio bavlnu, trochu mi vadí neprodyšná a umělá vrstva kalhotek, která je potřebná kvůli zabránění protékání krve.” (Pomněnka, 31 let)

Zkušenost s menstruačními kalhotkami:

„Tampony ani kalíšek nepoužívám, protože mi tento způsob nevyhovuje, takže preferuji vložky. Zkoušela jsem i látkové vložky, ale to byl úplný děs, protože byly tlusté, nepohodlné a špatně se udržovaly. Menstruační kalhotky jsou pohodlné, vypadají jako normální kalhotky a také úplně přesně padnou, nikde neodstávají, netlačí, neškrtí. Pořídila jsem si jedny kalhotky na silnější dny a dvoje na slabší, ale asi si ještě pořídím další, ať je stíhám v klidu měnit a prát. Na jeden den mám dvoje kalhotky – pokud není menstruace příliš silná. Zrovna teď jsem měla dva dny silnější menstruaci než obvykle a menstruační kalhotky to zvládly, ale po 5 hodinách už jsem měla pocit mokra, takže bych je musela měnit častěji, než výrobce doporučuje. Osobně bych kalhotky tedy doporučila spíše pro střední a slabší menstruaci.

Údržba menstruačních kalhotek není složitá. Nejdříve se přemáchají pod proudem tekoucí studené vody, a pak se dají vyprat do pračky s ostatním prádlem. Já je dala na 30° na rychlé praní na půl hodiny a kalhotky byly jako nové. Za velkou přednost menstruačních kalhotek považuji to, že jsem se s nimi cítila bezpečně, necítila jsem vůbec žádný zápach z krve.“ (Slunečnice, 42 let)

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Menstruační kalhotky a proč je dnes chceme nosit