Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Atletický svět ožije v české kotlině. Spolu na startu bude téměř 200 stadionů

Českou republiku čeká velkolepý začátek domácí atletické sezony díky projektu Spolu na startu. Napříč věkovými kategoriemi by se mělo závodit až na 173 místech, přičemž v původním plánu se počítalo se stovkou podniků. Vlajkovou lodí bude mítink reprezentantů na kladenském Sletišti, kde se představí ambasadoři projektu Barbora Špotáková, Tomáš Staněk a Pavel Maslák. Další mítinky pro reprezentanty budou v Plzni a Kolíně. Přímý přenos se vstupy ze všech tří hlavních dějišť sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 17 hodin.

Barbora Špotáková
zdroj: Reuters autor: CIRO DE LUCA

Český atletický svaz chtěl zapojit co nejvíce ze svých 81 tisíc členů. "Ukážeme, že když mohou co nejdřív závodit naši elitní atleti, tak mohou závodit úplně všichni," zmínil předseda svazu Libor Varhaník hlavní motivaci pro vznik tohoto projektu. Na začátku se počítalo s maximálně padesátkou účastníků na každém místě, ale omezení se uvolnila rychleji, takže nyní může být na stadionu až 300 lidí.

Jedny z prvních reálných atletických závodů na světě po vypuknutí pandemie koronaviru budou moci sledovat lidé i v zahraničí. "Nabídli jsme zadarmo práva do Evropské vysílací unie, abychom se snažili motivovat země, kde ještě ta opatření nejsou tak daleko. Aby měli víru, že když jsme zpět v České republice, že ti atleti mají vizi, že tam budou také. Zájem ze světa byl enormní," uvedl Varhaník. Obrazový materiál dostane také Olympic Channel.

Kladno uvidí v oštěpařském sektoru souboj světové rekordmanky Špotákové s úřadující vicemistryní Evropy Nikolou Ogrodníkovou. Maslák se na trati 300 metrů utká s kolegy z reprezentační štafety Michalem Desenským, Patrikem Šormem a Janem Tesařem. Koulaři Staňkovi bude sekundovat jeho tréninkový parťák Ladislav Prášil.

K vidění bude také závod žen na 1000 metrů s elitními českými mílařkami Kristiinou Mäki, Simonou Vrzalovou a Dianou Mezuliáníkovou. Spoludržitele českého rekordu na stovce Jana Velebu čeká souboj se svěřencem Dominikem Záleským na netradiční distanci 100 yardů. Předprogram na Sletišti začne ve 13 hodin, dvouhodinový přenos je naplánovaný od 17 hodin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články