Nechceme lidi z Lombardie, italští guvernéři brojí proti otevření hranic regionů

Léto v Itálii

Italské pláže se znovu otevírají

V Itálii, která se stala v minulých měsících evropským epicentrem nového typu koronaviru, se od středy otevírají hranice mezi jednotlivými regiony. Některé z nich ale na svém území nechtějí obyvatele Lombardie. Pozvolna se také znovu otevírají pláže, přímořské kavárny a restaurace. Stále ale v zemi platí přísná pravidla. Tam, kde nepůjde dodržet dostatečný odstup, musí lidé nosit roušky a v obchodech mají zákazníci povinnost nosit rukavice.

Italské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že v zemi se mohou od středy otevřít hranice mezi jednotlivými regiony. Vláda a guvernéři některých italských oblastí se ovšem nedokáží dohodnout ohledně volného pohybu obyvatel Lombardie. Tento nejlidnatější a nejbohatší region s centrem v Miláně měl během pandemie nového typu koronaviru nejvyšší počet nakažených a mrtvých v Itálii. Některé místní samosprávy také hrozí tím, že lidi přicházející z Lombardie na své území nepustí. Vyjádřil se tak například guvernér Kampánie Stefano Caldoro.

Preventivní opatření nadále platí

Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza ale konstatoval, že se data ohledně šíření nového typu koronaviru zlepšují. V celé zemi dosud podle aktuálních dat italského ministerstva zdravotnictví zemřelo 33 340 lidí s nemocí COVID-19, z toho 16 079 v Lombardii. I po povolení volného pohybu osob napříč regiony budou platit některá preventivní opatření.

Italové budou moci líbat a objímat jen nejbližší členy rodiny, kteří s nimi bydlí v jedné domácnosti. Lidé se také nadále nemohou shromažďovat na veřejných místech ve větším počtu. Italové také musí na veřejných místech zachovávat odstup jeden metr, při fyzické aktivitě pak dva a není-li možné odstup dodržet, musí mít dýchací cesty zakryté rouškou. V mnoha obchodech je stále povinné nosit rukavice, například potraviny si bez nich lidé na Apeninském poloostrově nenakoupí.

Na pláž jen s rouškou

Některé regiony také znovuotevřely své pláže, přímořské kavárny a restaurace. I zde ale platí přísná pravidla. Návštěvníci pláží se tak neobejdou – vyjma plavání – bez roušek, dezinfekce a dostatečných rozestupů. Ve městě Sestri Levante místní firma vytvořila web, na kterém budou moci lidé zjistit, zda jsou na konkrétních plážích nějaká volná místa. Rozestupy na plážích zde budou hlídat speciální komisaři, kteří budou také moci odepřít přístup lidem, pokud pláž bude plně obsazena. V případě problémů mohou bezpečnostní síly zasáhnout a vymáhat po návštěvnících pláží pokuty.

Starostka Sestri Levante Valentina Ghiová pro CNN řekla, jak se dále její město připravilo na znovuotevření pláží. „Dostupná místa jsou označena pískovými polštáři tvořícími čtverec, na kterém mohou zůstat rodiny až čtyř lidí, aby byl zajištěn doporučený rozestup. Také jsme otevřeli oblast poblíž lodí, kde se mohou jednotlivci procházet, držet jeden metr od sebe. A je tu i speciální chodník pro ty, kteří si prostě chtějí jít zaplavat, aniž by se museli déle zdržovat na pláži,“ sdělila Ghiová.

Sardinie chce zavést zdravotní pas pro turisty

Cizinci hojně navštěvovaný ostrov Sardinie chce pro turisty zavést takzvaný zdravotní pas. Ti,  kteří připlují trajektem nebo přiletí letadlem, by tímto dokladem měli prokázat, že nejpozději před týdnem byli testováni na nemoc COVID-19. Po příjezdu na Sardinii by navíc turisté měli podstoupit ještě zdravotní kontrolu.

Omezení se ale týká i Italů, kteří chtějí cestovat do jiných zemí. Ti mohou vycestovat pouze do těch zemí, které jim prozatímně nezapověděly vstup na své území.

Tagy:
pláž Itálie restaurace obchod Sardinie Lombardie COVID-19 Milán chirurgická maska Kampánie Roberto Speranza Stefano Caldoro