O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2024
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

Průzkum: Téměř 80 % firem v Česku nečeká kvůli koronaviru existenční potíže

Polovina živnostníků přišla o příjmy, přes 82 % podnikalo s omezeními nebo vůbec. Vyplývá to z květnového průzkumu, který vypracoval český rezervační systém Reservio a jehož se zúčastnilo na 600 českých živnostníků a malých firem napříč odvětvími od kadeřnictví až po řemeslné služby. Podle zjištěných dat ještě na začátku května 42 % lidí podnikalo s omezeními a 40,3 % nemohlo podnikání vykonávat vůbec.

Polovina z oslovených živnostníků přiznala, že jejich příjmy jsou kvůli koronaviru téměř nulové a nemají z čeho platit náklady. A téměř polovina z těch, kterých se to týká, musela propouštět nebo omezovat spolupráce.

„Takový propad skutečně nikdo nečekal. Na zlé časy se sice živnostníci podle našeho průzkumu připravovali, ale krize v tomto rozsahu překvapila úplně všechny,” konstatuje zakladatel a CEO rezervačního portálu Reservio Boris Bošiak. Dotazník zjistil, že finanční rezervu na dobu delší než 1 měsíc mělo 68,8 % dotázaných, žádnou rezervu nemělo jen 11,6 % dotázaných. Zároveň však jen 10,6 % živnostníků eviduje stejné příjmy jako před krizí, kterou ze 62 % nečekali.

Protože byl dotazník distribuován jak na malé podniky, tak i na osoby samostatně výdělečné činné, otázka týkající se propouštění pracovníků nebo omezování spolupráce se týkala jen části z nich. 59,8 % oslovených patřilo právě do kategorie OSVČ, ovšem ze zbytku přiznalo 20,5 % podnikatelů, že k podobným krokům muselo přistoupit. To je téměř polovina podniků, kteří před tímto nesnadným rozhodnutím stáli.

Příležitost na internetu

Navzdory zdrcujícím statistikám zatím ovšem mezi živnostníky převládá optimismus - 67,9 % oslovených existenční potíže nečeká, obavu o podnikání vyjádřilo 23,9 % podnikatelů a 8,2 % ještě čeká, jak krize jejich podnikání ovlivní. Jednou z cest, jak v nelehké časy ustát, je podle Bošiaka větší důraz na online prostředí. Podle průzkumu zhruba polovina (47,4 %) oslovených kvůli koronaviru své online aktivity už posílila, 28 % o jejich využívání zatím jen uvažuje.

Státní podpora

Zajímavá jsou také data o dosažení státní podpory. Zatímco 57 % živnostníků se podařilo získat finance z programu OSVČ Pětadvacítka, u dalších programů byli úspěšní jen v jednotkách procent. Na jeden z programů Covid I, II, III dosáhlo pouze osm z oslovených podnikatelů, na program Antivirus poté 5,5 % oslovených. 27,7 % o státní podporu nežádalo vůbec a jen 4 % byla jejich žádost odmítnuta. „Od našich zákazníků vnímáme především pocit křivdy, když vidí, že o OSVČ se stát postaral za velmi přívětivých podmínek, zatímco pro většinu podniků je téměř nemožné na podporu dostat,” říká Bošiak. „Víme to i z vlastní zkušenosti - legálním způsobem jsme mohli dosáhnout pouze na program Covid I., který nám byl ale odepřen,” dodává zakladatel startupu.


(1. 6. 2020 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(5371)