Zavítejte na návštěvu Za pověstmi Šumavy

Zavítejte na návštěvu Za pověstmi Šumavy

Tisk

za-povestmi sumavy 200V dubnu vydalo nakladatelství CPress knihu Ondřeje Fibicha plnou příběhů a zkazek Za pověstmi Šumavy. Pokud v tomto kraji bydlíte nebo jste okouzleni přírodou, pojďte odhalit historii a ústní lidovou tvořivost.



Pár slov k autorům

Ondřej Fibich (* 1954) je český básník, lektor, badatel a folklorista. Založil a rozmnožuje největší soukromou sbírku pověstí v ČR (3200 syžetů). Lidovou slovesnost sbírá od roku 1979 a tato kniha je výběrem toho nejlepšího z oblasti jižního Prácheňska, tedy Šumavy a Pošumaví. Napsal celou řadu knih, například: Prácheňský poklad, Slovníček šumavských strašidel, Upoutat mračna.

Petr Štěpán (* 1961) je všestranným výtvarníkem žijícím v jižních Čechách na Blatensku. Věnuje se olejomalbě, grafice i restaurování regionálních památek a aktivně podpuruje lokální historii.

Co v knize objevíme?

Kniha je vlastně sesbíranou sbírkou pověstí z oblasti svérázné Šumavy, doplněná přiléhavými černobílými kresbami ilustrátora. Příběhy z kronik a vypravování jsou děleny do několika kapitol, bohužel zde však chybí obsah. Kniha je vytisknuta na kvalitním a příjemném papíře a skoro bych řekla, že forma předběhla obsah. Najdeme zde kapitoly Lesní matka a její podoby, Než z hor odešli obři, První lidé v horách, Zázrak na každém kroku, Třikrát les, třikrát ves, Padlí andělé aneb šumavská strašidla, Židovské příběhy, Co se škádlívá…, O šumavském čarování, Neuvěřitelné příhody.

Jak to vidím?

Na tuto knihu jsme se moc těšila, protože oblast Šumavy má co nabídnout nejen po stránce přírodních krás, ale také svébytné legendy a neokoukané příhody. Měla jsem ale asi velké oči a nečekala, že autor pouze představí jednotlivé kapitoly a pak už jen překládá spíše kratičké zkazky, mnohdy jen o jednom souvětí. Početla jsem si, přiučila se, něco mě zaujalo více, něco méně, ale nemám potřebu se ke knize vracet. Jinak tomu bude u čtenářů, kteří mají k Šumavě citový vztah nebo zde bydlí, ti budou pravděpodobně nadšeni – a stejně tak folkloristi. Běžný čtenář zas tak nadšený asi nebude.

za-povestmi sumavy

Název: Za pověstmi Šumavy
Autor: Ondřej Fibich
Ilustrace: Petr Štěpán
Žánr: pověsti
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 192
Hodnocení: 65 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/55732719/za-povestmi-sumavy/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Gutierrez: „Uvnitř kapely to funguje tak, že se máme rádi, hezky komunikujeme i hudebně, a věříme tomu, co děláme.“

Madera 200Na rozhovor pro náš magazín kývl zpěvák původem z Kolumbie Ivan Gutierrez. Momentálně učí filozofii na univerzitě v Praze a především se realizuje ve skupině Madera, se kterou vystoupí 15. června na Respect festivalu na pražsk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vánoce s vraždou v pozadí

Nora Roberts smrtici vzpominkyNew York 2059 – čili blízká budoucnost. Eva Dallasová, jedna z nejlepších vyšetřovatelů místní policie by měla přemýšlet o vánočních dárcích a pomoci manželovi s velkolepou předvánoční párty pro známé. Jenže on...


Literatura

Nora Robertsová se závanem historie: Ohnivé pouto

ohnive pouto 200Vydavatelství Alpress vydalo v listopadu další novinku světoznámé a v České republice milované autorky Nory Robertsové. Tentokráte se jedná závěr trilogie O'Dwyer , o fantasy román, ve kterém se přítomnost mísí s historií. Necháte se uc...

Divadlo

Republiko má středisková aneb lukrativní nejistota

Republiko SemTamFor perexVidím město veliké, ve kterém ZEMANU Žižkovi kalich vínem přetéká. A co na to jeho mluvčí Jan Hus? Co chystá slovenský lobista Bocian ve svém hnízdě? Nejdůležitější postavy české historie jsou zpět, aby nás varovaly, ...

Film

Odevzdal svůj život divadlu. Vzestupy a pády Jakuba Špalka

zivot s kasparem200Nový dokumentární film Heleny Třeštíkové Život s Kašparem je časosběrným snímkem, který mapuje život zakladatele Divadla v Celetné Jakuba Špalka na ploše 23 let.