Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Chcete změnit práci? Seznam profesí, po kterých poroste poptávka

Info ikona

Švédové předpovídají, jaké obory čeká zářná budoucnost.

Nebaví vás stávající práce? Přemýšlíte pragmaticky a chcete se zaměřit na oblast, po které bude v následujících letech poptávka? Možná vám pomůže seznam profesí, které se podle švédského webu Arbetsförmedlingen nemusí bát o svou budoucnost. 

Zlaté časy pro zdravotníky a pedagogy

Už během koronakrize bylo patrné, že zdravotnický personál chybí. Lékař, zdravotní sestřička nebo třeba porodní asistentka - to všechno jsou profese, po kterých v následujících letech poroste poptávka. Za obory budoucnosti lze považovat také IT sektor a profese, které jsou spojené s digitálními technologiemi. Podle švédského webu si špatně nepovedou ani elektrikáři, opraváři či kuchaři. "Jedná se o profese, které dobře fungují  i v období recese," říká analytička Ida Karlssonová a dodává, že růžová budoucnost čeká také pedagogy

Profese, které v roce 2025 půjdou na dračku
Porodní asistentka
Učitelka ve školce
Zdravotní sestra
Lékař
Pedagog ve škole
Vývojář softwaru
Specializovaná sestra
Specializovaný pedagog
Pracovník v IT oboru
Řidič autobusu a kamionu
Elektrotechnik
Kuchař
Seřizovač strojů a obsluha strojů
Mechanik 
Opravář strojů
Svářeč
Dřevorubec a tesař
Asistent
Instalatér
Automechanik
Vysoká konkurence pro kreativní obory

Některé profese bohužel nemají pozitivní vyhlídky. Švédský web upozorňuje, že v příštích pěti letech bude vysoká konkurence u profesí, jako je investiční analytik, bankovní úředník či makléř. Lépe se nebudou mít ani kreativní obory, které jsou v současné době žádané a pro mladé lidi velmi atraktivní. Konkrétně jde o fotografy, grafiky, pracovníky v PR nebo novináře. Vzhledem k narůstající automatizaci se také předpokládá nižší poptávka po pokladních, recepčních a vrátných. 

Nachází se vaše povolání na seznamu profesí, po kterých nebude v roce 2025 vysoká poptávka? Nevěšte hlavu! Je potřeba brát v potaz, že tyto prognózy jsou šité na míru Švédsku a jeho ekonomice. To, co u Skandinávců může být za pět let "trendy" obor, nemusí platit pro české podmínky a naopak. Vnímejte tento seznam pouze orientačně a vždy se snažte zamyslet, jaký potenciál má daná profese v českém prostředí. 

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce v pracovním životě! Nekonečný home office i čtyřdenní pracovní týden

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.